Ruski pohod milijona tretjič

V več ruskih mestih so za danes napovedane nove množične demonstracije proti Vladimirju Putinu.

Objavljeno
15. september 2012 10.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Moskva - V Moskvi in v več drugih ruskih mestih so za danes napovedane nove množične demonstracije proti predsedniku Vladimirju Putinu, ki v Rusiji bolj ali manj potekajo že vse od parlamentarnih volitev decembra lani. Samo v prestolnici na t. i. pohodu milijona pričakujejo več deset tisoč ljudi, prvič pa naj bi se protestnikom po pisanju Slovenske tiskovne agencije pridružili tudi komunisti.

Navkljub sprva drugačni odločitvi so moskovske oblasti z opozicijo dosegle dogovor o pripravi zborovanja in pohoda milijona. Protestniki se bodo tako najprej zbrali na osrednjem Puškinovem trgu, zatem pa naj bi se odpravili po aveniji Saharov. Dogodek bodo spremljale okrepljene policijske enote.

To bo tretje zborovanje ruske opozicije, poimenovano pohod milijona, po podobnih shodih, ki sta potekala 6. maja ter 12. junija.

Posebej množičen je bil majski pohod milijona, ki je potekal ob inavguraciji Putina za ruskega predsednika. Shod je bil dovoljen, a se je kljub temu končal s spopadi med protestniki in policisti. Več opozicijskih voditeljev je bilo takrat aretiranih, med njimi Sergej Udalcov in znan opozicijski bloger Aleksej Navalnij.

Šlo je tudi za posebno preizkušnjo drže oblasti do opozicije, potem ko so v Rusiji po hitrem postopku sprejeli sporen zakon, s katerim se močno zaostrujejo kazni za protestnike, ki kršijo veljavna pravila o zborovanjih.