Ruski slikar upodobil Putina in Medvedjeva v ženskem perilu

Konstantinu Altuninu grozi zaradi žaljenja oblasti v domovini enoletna zaporna kazen, zato je nemudoma zapustil državo.

Objavljeno
01. september 2013 21.21
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Ruski slikar Konstantin Altunin, ki je v sanktpeterburški galeriji s pomenljivim imenom Muzej oblasti platen razstavljal provokativne podobe predstavnikov ruske posvetne in cerkvene oblasti, je pobegnil v Pariz. Zdaj v francoski prestolnici živi kot pariški klatež.

Muzej so v severni ruski prestolnici odprli pred komaj tremi tedni, a se je zaradi provokativne razstave že znašel v nemilosti. Usodne so bile štiri stvaritve, med katerimi je daleč najbolj razvpita groteskna podoba, na kateri ruski predsednik Vladimir Putin, oblečen v ženski negliže, ljubeče češe ruskega premiera Dmitrija Medvedjeva, oblečenega v žensko spodnje perilo.

Policija je zasegla tudi sliko z naslovom Mavrica Milonova, na kateri so se ponorčevali iz poslanca sanktpeterburške mestne dume Vitalija Milonova, pa umetniško delo Erotične sanje poslanke Mizuline, s katerim so na muho vzeli Jeleno Mizulino, ter podobo patriarha Kirila s tatuji. To so glavni pobudniki kontroverznega zakona o prepovedi gejevske propagande.

Slikarju grozi zaradi žaljenja oblasti v domovini enoletna zaporna kazen, zato je nemudoma zapustil državo. »Vse prihranke smo porabili za njegovo pot v tujino. Jaz, Konstantin in najina dveinpolletna hči živimo na robu revščine,« je umetnikova žena Jelena na družbenem omrežju Vkontakte zaprosila za finančno pomoč. Razkrila je, da njen mož v Parizu živi kot brezdomec ter da želi vložiti prošnjo za politični azil, zato potrebuje tudi pravno pomoč.

»Obtožili so nas ekstremizma. Policija nam je svetovala, naj zadeve ne obešamo na veliki zvon, saj bo prihodnji teden v Sankt Peterburgu vrhunsko zasedanje G20,« je lastnik galerije Aleksander Donski dal vedeti, da tudi njemu grozi zaporna kazen – v skladu z zakonom o ekstremizmu, ki predvideva precej strožje kazni kot zakon o prepovedi gejevske propagande. Donski je podobno kontroverzno galerijo odprl tudi v Moskvi, v nemilosti pa se je znašla samo tista v Putinovem rojstnem kraju, saj se bo tja sredi tedna zaradi vrha G20 zgrnila vsa svetovna politična elita.