Ruski vojaki po 200 letih zapustili Tbilisi

Rusija je gruzijskim oblastem predala svoje zadnje vojaško oporišče v gruzijski prestolnici Tbilisi.

Objavljeno
23. december 2006 18.48
Ruski vojaki zapustili Gruzijo
Tbilisi - Rusija je gruzijskim oblastem predala svoje zadnje vojaško oporišče v gruzijski prestolnici Tbilisi. "To je zgodovinski trenutek, saj ne bomo imeli več ruskega generalnega štaba v prestolnici," je ob odhodu zadnjih 340 ruskih vojakov iz Tbilisija, kjer tako prvič po 200 letih ni več ruskih vojakov, dejal namestnik gruzijskega obrambnega ministra Levam Nikoleišvili.

V Gruziji bo sicer še nekaj časa ostalo 15 vojakov iz tbilisijskega garnizona, vendar pa bodo na odhod iz Gruzije počakali v ruskem vojaškem oporišču na črnomorski obali v mestu Batumi. V Gruziji je sicer še eno rusko oporišče, v mestu Akhalkalaki na jugu države.

Gruzija in Rusija sta se lansko leto po dolgih pogajanjih sporazumeli, da bo Rusija svoje vojake iz Gruzije umaknila do oktobra leta 2008, ruski obrambni minister Sergej Ivanov pa je pojasnil, da se je Moskva za hitrejši umik svojih vojakov odločila zaradi napetosti v odnosih z Gruzijo.

Septembra so namreč gruzijske oblasti zaradi vohunjenja izgnale štiri ruske časnike, Rusija pa je odgovorila s prometno in poštno blokado Gruzije.