Rusko pravosodje brez usmiljenja nad aktiviste Greenpeaca

Ruske oblasti so zoper aktiviste, ki nasprotujejo dejavnostim naftne ploščadi Gazproma, sprožile preiskavo zaradi piratstva.

Objavljeno
24. september 2013 13.56
RUSSIA-OIL-ENERGY-ENVIRONMENT-PROTEST-GREENPEACE-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Tiskovni predstavnik ruskega preiskovalnega odbora Vladimir Markin je sporočil, da so proti aktivistom mednarodne okoljske organizacije Greenpeace sprožili kazensko preiskavo. Sumijo jih piratstva, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora.

»Opozoriti je treba, da bodo vsi udeleženi v napad na naftno ploščad, ne glede na njihovo državljanstvo, kazensko dogovarjali,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Markin.

Ruske oblasti so preiskavo sprožile zaradi protesta, ki ga je 18. septembra pred naftno ploščadjo Gazproma v Barentsovem morju organizirala Greenpeacova ladja Arctic Sunrise. Od 30 članske posadke sta se na ploščad povzpela dva aktivista, ki so jih ruske varnostne sile nemudoma aretirale. Dan pozneje so oblasti zasegle še celotno ladjo in aretirale posadko. Arctic Sunrise je že na poti proti ruskemu mestu Murmansk, kamor bo prispela danes.

Protestniki Greenpeaca so s protestom pred naftno ploščadjo Priraslomnaja opozarjali na grožnjo, ki jo občutljivemu okolju predstavlja vrtanje nafte. Arctic Sunrise, ki pluje pod nizozemsko zastavo, je dejavnost Gazpromove ploščadi nadzorovala vse od avgusta.