Sadama Huseina čaka hitra usmrtitev

Nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina, bodo usmrtili takoj, ko bo prizivno sodišče potrdilo obsodbo na smrt. Spomenika pa mu ne nameravajo postaviti.

Objavljeno
12. december 2006 12.17
Bagdad - Nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina in dva njegova glavna svetovalca, ki so ju na sodnem procesu obsodili na smrt, bodo usmrtili takoj, ko bo prizivno sodišče potrdilo obsodbo na smrt, pokopali pa jih bodo morda na skrivnem mestu, je danes dejal neimenovani predstavnik iraške vlade.

Dodal je še, da pričakuje, da bo prizivno sodišče potrdilo smrtno obsodbo za Huseina, njegovega polbrata Barzana al Tikrita in nekdanjega sodnika Avada al Bandarja. "Razmišljamo, da bi vse tri usmrtili na isti dan. Huseina bi lahko pokopali na skrivnem kraju. Njegovo posmrtne ostanke pa bi lahko kasneje izročili svojcem, saj lahko v skladu z običaji islama truplo izkopljemo, ko je že bilo pokopano. Zagotovimo pa lahko, da nikjer v Iraku ne bo spomenika v čast Huseinu," je še dejal predstavnik iraške vlade.

Sodišče je Huseina, Barzana in Bandarja 5. novembra letos obsodilo na smrt z obešanjem zaradi pokola 148 šiitov v vasi Dudžail, ki je bil maščevanje za poskus atentata na Huseina leta 1982. V skladu z iraško zakonodajo, če prizivno sodišče potrdi prvotno obsodbo, bodo morali trojico usmrtiti v 30 dneh.