Saharova podelili Malali Jusafzai

Evropski parlament je prestižno nagrado letos podelil pakistanski deklici, ki opozarja, kako pomembno je izobrazba deklic.

Objavljeno
10. oktober 2013 10.44
EU-SAKHAROV-RIGHTS-MALALA-PAKISTAN-FILES
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Strasbourg − Čeprav je precej pozornosti svetovne javnosti te dni namenjene podelitvi Nobelovih nagrad − še posebej nestrpno se pričakuje jutrišnja razglasitev Nobelovega nagrajenca za mir − so danes v Strasbourgu razglasili dobitnika še ene prestižne nagrade − nagrade Saharov, ki jo evropski parlament vsako leto podeli posameznikom ali skupinam za njihove prispevke na področju boja za človekove pravice in temeljne svoboščine kot je izražanje svobode misli.

Nagrado so letos podelili pakistanski deklici Malali Jusafzai, ki je pred nekaj več kot letom dni preživela napad talibov, zdaj pa pozornost svetovne javnosti izkorišča za še glasnejše opozarjanje na pomembnost izobraževanja deklic in položaj žensk v Pakistanu.

Ko je Malala Jusafzai pred letom dni postala žrtev napada islamskih skrajnežev, je njena zgodba v trenutku obkrožila svet. Tragična usoda petnajstletnice, ki si je drznila glasno spregovoriti o nasilju talibov v svoji domači pokrajini Svat na nemirnem severozahodu države in kritizirati njihov odnos do žensk, je vzbudila ogorčenje v domovini in na tujem, množice privržencev pa so več tednov trepetale za njeno življenje.

Malala si je kljub rosnim letom že pred tem ustvarila ime v pakistanski javnosti s pisanjem sprva anonimnega bloga na urdujski različici BBC, v katerem je popisovala svoje življenje pod talibsko vladavino in se zavzemala za pravice vrstnic do šolanja, s pogostim pojavljanjem v medijih pa je postajala vse bolj moteča za skrajneže, ki svoje nasprotovanje izobraževanju deklic med drugim izkazujejo tudi z uničevanjem dekliških šol.

Med nominiranci tudi Snowden in beloruski politični zaporniki

Med letošnjimi kandidati za dobitnika nagrade, poimenovane po ruskem disidentu Andreju Saharovu, so bili poleg Malale trije beloruski politični zaporniki: vodja človekoljubne organizacije Vjasna Ales Bjaljacki, nekdanji opozicijski predsedniški kandidat Mikalaj Statkevič in član mladinskega gibanja Mlada fronta Eduard Lobau, in ameriški žvižgač Edward Snowden.

Lani sta nagrado za svobodo misli dobila iranska aktivistka Nasrin Sotudeh in iranski režiser Džafar Panahi, pred njima pa so jo med drugim podelili aktivistom Arabske pomladi, kubanskemu disidentu Guillermu Fariñasu, predstavnikom ruske človekoljubne organizacije Memorial: Ljudmili Aleksejevi, Olegu Orlovu in veteranu sovjetskega in ruskega boja za človekove pravice Sergeju Kovaljovu, ter kitajskemu oporečniku Huju Jiaju.

Letošnjo nagrado v vrednosti 50.000 evrov bodo podelili 20. novembra, prav tako v Strasbourgu.