Saif al Islam zanika očitana dejanja

Gadafijev pobegli sin trdi, da ni kriv za očitane zločine proti človečnosti.

Objavljeno
29. oktober 2011 09.10
Posodobljeno
29. oktober 2011 09.24
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Pobegli sin pred dobrim tednom ubitega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Saif al Islam, je Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), ki je zanj pred časom izdalo nalog za aretacijo, sporočil, da ni kriv za očitane zločine proti človečnosti.

Haaško sodišče je včeraj sicer sporočilo, da so preko posrednikov navezali »neformalni stik« s Saifom al Islamom, ki ga v javnosti niso videli že vse od avgusta. Prepričati ga namreč hočejo, da bi se predal sodišču, kjer ga na podlagi junija vložene obtožnice, v kateri ga med drugim obtožujejo, da je igral ključno vlogo pri sistematičnih napadih na civiliste v več libijskih mestih, čaka sojenje.

Kot poroča britanska BBC, Saif al Islam trdi, da je nedolžen in zaskrbljen, kaj bi se mu lahko zgodilo. Moreno-Ocampo sicer zatrjuje, da mu bodo zagotovili pošteno sojenje.

Haaško sodišče pa še naprej išče nekdanjega vodjo libijskih obveščevalcev Abdulaha Sanusija, za katerega so ravno tako že pred meseci izdali nalog za aretacijo. Kje se skrivata tako Saif al Islam kot Sanusi še ni znano, po mnenju novih libijskih oblasti pa sta nekje na jugu države. Moreno Ocampo je sicer že včeraj sporočil, da poskušajo plačanci Saifa, ki je dolgo veljal za najverjetnejšega očetovega naslednika, prepeljati v eno izmed držav, ki niso podpisnice statuta ICC − različna poročila kot najverjetnejšo destinacijo omenjajo Zimbabve.