Sakašvili ponuja avtonomijo Južni Osetiji in Abhaziji

Gruzija je Abhaziji in Južni Osetiji ponudila avtonomijo. Oblasti Južne Osetije naj bi po poročanju ruskih medijev predlog zavrgle. Gruzijski predsednik Sakašvili je vstop Gruzije v Nato označil kot prioriteto.

Objavljeno
16. marec 2007 12.35
Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili
Tbilisi - Gruzijske oblasti so Abhaziji in Južni Osetiji pripravljene zagotoviti najvišjo stopnjo avtonomije v okviru Gruzije, je v četrtek v svojem vsakoletnem nastopu v parlamentu dejal gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, pri čemer so oblasti Južne Osetije po poročanju ruskih medijev ta njegov predlog že zavrgle. Sakašvili je sicer znova spomnil, da ostaja glavna naloga Gruzije na področju zunanje politike vstop v zvezo Nato.

Abhazija in Južna Osetija sta v 90. letih 20. stoletja enostransko razglasili neodvisnost

Gruzijski predsednik je med drugim poudaril, da si bo Gruzija prizadevala za sklenitev pogajanj o statusu Južne Osetije, ter dodal, da se Tbilisi "zavzema za mirno reševanje konfliktov". Ob tem je prebivalcem Abhazije in Južne Osetije ponudil roko prijateljstva in razumevanja. "Pripravljeni smo družno zgraditi enotno gruzijsko državo, upoštevajoč interese Abhazov in Osetijcev," je še dejal gruzijski predsednik.

Abhazija je sicer formalno del Gruzije, a je v 90. letih prejšnjega stoletja, tako kot Južna Osetija, enostransko razglasila neodvisnost, obe separatistični republiki pa podpira Rusija.

Sakašvili: Gruzija je pripravljena na vstop v zvezo Nato

Sakašvili je med drugim prepričan, da je Gruzija pripravljena na vstop v zvezo Nato, saj je to "pripravljenost izkazal ves gruzijski narod in ne samo, na primer določena politična skupina". Predsednik je ob tem velik pomen pripisal prav nedavnemu podpisu memoranduma o vstopu Gruzije v zavezništvo.

Gruzijski parlament je v torek soglasno podprl članstvo Gruzije v Nato. Vstop v zavezništvo Gruziji v tem trenutku predstavlja prioriteto, saj meni, da ji bo članstvo zagotovilo stabilnost in ozemeljsko celovitost. A vstopu Gruzije v Nato ostro nasprotuje njena velika soseda Rusija. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je izjavil, da je Rusija že opozorila tako Gruzijo kot tiste, ki jo intenzivno vabijo v Nato, da tega ne bo dopustila.

Gruzija se sicer skuša že zdaj vse bolj vključiti v operacije Nata oziroma v operacije pod vodstvom ZDA. Tako je Tbilisi nedavno napovedal, da se bo 859 gruzijskim vojakom v Iraku pridružilo še 1141 vojakov, s čimer bo gruzijski kontingent v Iraku četrti največji. Sakašvili je takrat poudaril, da želi Gruzija storiti vse, kar je v njeni moči, da bi Iračanom in "svojim partnerjem" v Iraku pomagala doseči mir.