Salvini bi na meji s Slovenijo postavil tudi bodečo žico

Kot piše Il Giornale, je italijanski notranji minister ob morski sedaj odprl še kopensko migrantsko fronto.

Objavljeno
27. junij 2019 10.48
Posodobljeno
27. junij 2019 10.50
Matteo Salvini. FOTO: Yara Nardi/Reuters
»Če na vzhodni meji ne bi uspeli prekiniti vstopa po kopnem, ne izključujemo nobenega ukrepa, vključno s fizičnimi ovirami,« so besede z včerajšnje tiskovne konference italijanskega notranjega ministra in podpredsednika vlade Mattea Salvinija, ki kot »zid proti Ljubljani« odmevajo po Italiji.

Govora je seveda o vstopu migrantov po balkanski poti, Salvinijevo besedno rožljanje z bodečo žico na meji s Slovenijo pa je prišlo ravno v času, ko bodo ob slovensko-italijanski meji tudi v praksi zaživele skupne slovensko-italijanske policijske patrulje, ki naj bi učinkovito preprečevale nezakonite prehode meje.

Kot piše Il Giornale, je Salvinijeva »besedna bomba« ostala ob strani v primerjavi z ravnokaršnjim italijanskim ukvarjanjem z ladjo Sea Watch, ki je z migranti kljub Salvinijevim grožnjam vplula v italijanske teritorialne vode pri Lampedusi, a je ob morski sedaj odprl še kopensko migrantsko fronto.

»Računamo, da bodo mešane italijansko-slovenske patrulje obrodile sadove, sicer se bomo na ekstremne težave odzvali z ekstremnimi ukrepi. V Evropi obstajajo primeri fizičnih preprek na kopenskih mejah,« je po poročanju tiska še izjavil.

La Stampa je njegovo strategijo označila kar za totalno vojno z Evropo, za miniranje tako dublinske uredbe kot Schengna, z bodečimi žicami po vzoru Madžarske. Italijanska različica Huffingtonposta pa za »dokončno trumpizacijo«. Tržaški Il Piccolo je svoj članek na to temo naslovil Salvini grozi s protimigrantsko bodečo žico na meji s Slovenijo.