Samardžić predlagal etnično delitev Kosova

Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić je misiji ZN na Kosovu predlagal, da izvede etnično delitev Kosova na kosovske Srbe in kosovske Albance.

Objavljeno
22. marec 2008 14.33
Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić
Beograd - Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić je misiji ZN na Kosovu (Unmik) predlagal, da izvede etnično delitev Kosova. Glavna točka predloga je funkcionalna delitev kosovskih Srbov in kosovskih Albancev, je za provladni srbski dnevnik Politika še pojasnil Samardžić.

"Sprejemamo resolucijo 1244 VS ZN, prav tako carinsko, pravno in policijsko oblast Unmika. Dejstvo pa je, da lahko po razglasitvi neodvisnosti Kosova to resolucijo uresničujejo le Srbi ob pomoči Srbije," je dejal Samardžić, ki je namestniku vodje misije Unmik Larryju Rossinu predlog podal brez soglasja začasne vlade Vojislava Koštunice.

Kot je ob tem še poudaril Samardžić, predlog zadeva vsa srbska območja na Kosovu, ne zgolj glavnega središča kosovskih Srbov Kosovske Mitrovice. Odkar je Kosovo 17. februarja razglasilo neodvisnost, se je na severnem delu zvrstilo kar nekaj nasilnih incidentov. Zadnji med njimi se je zgodil v začetku tedna, ko je v izgredih med policijo in kosovskimi Srbi življenje izgubil ukrajinski pripadnik Unmika, več kot 150 ljudi pa je bilo ranjenih.