Nadaljuje se sojenje Sanaderju

Sodnik je zavrnil predlog obrambe, da kot priča nastopi tudi predsednika uprave naftne družbe Mol.

Objavljeno
17. november 2011 10.13
Posodobljeno
17. november 2011 10.47
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Zagreb − Na zagrebškem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju, obtoženemu vojnega dobičkarstva in sprejemanja podkupnine od avstrijske banke Hypo Alpe Adria ter domnevnega sprejemanja desetih podkupnine od madžarske naftne družbe Mol. Združitev sojenja je zaradi ekonomičnosti, ker je v obeh primerih nekdanji hrvaški premier edini obtoženec, zahteval hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), s tem pa se je strinjala tudi obramba.

Na današnji obravnavi je obramba predlagala več prič, med njimi tudi predsednika uprave naftne družbe Mol Zsolta Hernadija, ki naj bi nekdanjemu hrvaškemu premieru izročil podkupnino. Sodnik je razsodil, da bodo zaslišali vse, razen Hernadija, ki bi bil sicer ena ključnih prič. Proti njemu namreč v domovini že poteka postopek, povezan z domnevnim podkupovanjem na Hrvaškem.

Na sodišču bodo v prihodnijih dneh zaslišali več kot deset prič obrambe. Med njimi nekdanjega podpredsednika hrvaške vlade Slobodana Uzelca; aktualnega ministra za razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Božidarja Pankretića; predsednika hrvaškega sabora Luko Bebića; podpredsednika sabora Josipa Friščića; obtoženčevega brata Flavia Sanaderja; članice vladajoče hrvaške stranke HDZ Marine Matulović-Dropulić; nekdanjega tiskovnega predstavnika stranke Ratka Mačka; nekdanjega hrvaškega ministra za energetiko Davorja Šterna in predstojnice vladnega urada za zakonodajo Zdenke Pogačić.

Sanaderjevi odvetniki so poleg tega zahtevali tudi dodatno zaslišanje prič, ki jih je predlagal Uskok: nekdanjega podpredsednika hrvaške vlade in ministra gospodarstvo Damirja Polančeca; enega najbolj znanih reških gospodarstvenikov Roberta Ježića; finančnega ministra in podpredsednika sabora Ivana Šukero in Maria Čerhaka, lastnika restavracije Marcelino, kjer so snemali sporen sestanek Sanaderja in Hernadija.

Tožilstvo je nasprotovalo zaslišanju Hernandija in ostalih vodstvenih delavcev Mola. Ravno tako se niso strinjli z zaslišanjem Flavija Sanadera, Petrovića, Ježića, Mačka, Šterna in Bebića.

Sanader je sicer med nadaljevanjem današnjega sojenja v povezavi z Hypo banko dejal, da ni nikakršne logike, zakaj bi kdorkoli njemu izročil podkupnino, saj sam ni vodil pogajanj ali sprejel dokončne odločitve o sklenitvi posla.