Sanader državno podjetje poskušal oškodovati za 10 milijonov evrov

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes razširil preiskavo proti nekdanjemu premieru Ivu Sanaderju. Ta naj bi namreč državno podjetje Janaf poskušal oškodovati za deset milijonov evrov.

Objavljeno
08. marec 2011 15.14
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Zagreb - Kot poroča hrvaški časnik Večernji list se dokazi proti nekdanjemu premieru Ivu Sanaderju, ki je te dni še vedno v avstrijskem priporu, kopičijo. Uskok preiskuje nov sum zlorabe položaja Sanaderja in Roberta Ježića, večinskega lastnika podjetja Dioki. Nekdanji premier je na predlog Roberta Ježića od nekdanjega gospodarskega ministra Damira Polačeca zahteval, da skliče sestanek s predstavniki državnega podjetja Janafa. Ježić jim je namreč želel prodati zemljišče s skladiščem za nafto in naftne derivate po veliko višji ceni, kot so jo določili uradni cenilci. Cena, ki jo je postavil Ježić sam, je znašala 28 milijonov evrov.

Ker so predstavniki podjetja Janafa menili, da bi z nakupom preplačali zemljišče in zanj odšteli približno deset milijonov evrov preveč, kupoprodajne pogodbe niso podpisali. Nekdanji premier Sanader je nato v vladnih prostorih sklical sestanek s predstavniki državnega podjetja in od njih zahteval, da s podjetjem Dioki sklenejo posel pod pogoji, ki jih je določil Ježić. Pristojne osebe Janafa so, kljub pritiskom Sanaderja zaradi sporne ponudbe, od nakupa zemljišča odstopile.

Nekdanji premier je medtem še vedno v Avstriji, kjer so mu danes še za dva meseca podaljšali pripor. Sodišče je namreč odločilo, da bi lahko Sanader pobegnil pred roko pravice. Zahtevo Hrvaške po izročitvi so danes preložili za nedoločen čas.