Sanader označil izjave o Mesiću kot pristranske

Ocene Evropske komisije o izjavah hrvaškega predsednika Mesića v izmenjavi mnenj z italijanskim predsednikom Napolitanom so "pristranske in nesprejemljive", meni hrvaški premier Sanader.

Objavljeno
15. februar 2007 20.54
Ivo Sanader: Hrvaška ne bo tolerirala "izzivanja"
Zagreb - Ocene Evropske komisije o nedavnih izjavah hrvaškega predsednika Stipeta Mesića v izmenjavi mnenj z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom o fojbah so "pristranske in nesprejemljive", je danes izjavil hrvaški premier Ivo Sanader. Na novinarski konferenci je napovedal, da bo hrvaško zunanje ministrstvo še danes Evropski komisiji poslalo pismo z informacijami o vprašanju, zaradi katerega se je razvnela razprava med hrvaškim in italijanskim predsednikom.

Bruselj vztraja v oceni neprimernosti Mesićevih izjav

Tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen je danes v Bruslju ponovila, da so Mesićeve izjave v izmenjavi mnenj z Napolitanom o fojbah "neprimerne", ustreznosti izjav italijanskega predsednika pa še vedno ni želela komentirati.

Napolitano je po poročanju medijev med sobotno slovesnostjo ob dnevu spomina na fojbe med drugim govoril o "Slovanih, žejnih krvi in prizadevanjih za aneksijo". Zaradi tega je naletel na oster odziv Zagreba, predvsem hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je menil, da v besedah italijanskih voditeljev "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma ".

Italijansko zunanje ministrstvo za umiritev spora

Medtem je italijansko zunanje ministrstvo danes sporočilo, da si prizadeva za umiritev spora, italijanski notranji minister Giuliano Amato pa je danes v Bruslju izjavil, da italijanska vlada ne namerava odpirati vprašanja revizije pariškega in osimskih sporazumov.

Pred tem pa je hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović v hrvaškem saboru povedala, da Hrvaška ne bo popustila izsiljevanju posameznih članic Evropske unije, kot sta Italija in Slovenija.