Sanader ponovil, da je odstopil zaradi izsiljevanja Slovenije

Nekdanji hrvaški premier je za HTV izjavil, da ga je pri pogajanjih o meji s Slovenijo, skrbela možna izguba ozemlja.

Objavljeno
30. september 2012 19.18
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Zagreb - Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader je danes ponovil, da je julija 2009 odstopil, ker ni želel sprejeti sporazuma s Slovenijo o meji, saj ga je skrbela možna izguba hrvaškega ozemlja po odločitvi arbitražnega sodišča. Po njegovih besedah Slovenija zdaj znova izkorišča članstvo v EU v primeru spora o Ljubljanski banki, piše STA.

»Nisem želel sprejeti izsiljevanja Slovenije in nekaterih v Evropi. O vsem bom spisal knjigo, ki jo bom objavil po vstopu Hrvaške v EU, ker ne želim ogrožati hrvaškega članstva,« je Sanader dejal v pogovoru za oddajo Hrvaške televizije (HTV) V nedeljo ob dveh. Kot je pojasnil, ni želel sprejeti tistega, kar je sprejela njegova naslednica Jadranka Kosor, ko je s prejšnjim slovenskim premierom Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum, vključno z »razvpito besedo junction«.

»Beseda pomeni teritorialni stik, ki se omenja v sporazumu Kosor-Pahor. Zaradi tega sem junija 2009 zavrnil dogovor in potem odšel,« je zatrdil Sanader.

Kot je spomnil, sta se slovenski in hrvaški parlament zavezala, da bosta potrdila odločitev arbitražnega sodišča glede meje med državama. Ocenil je, da se bo to verjetno zgodilo, še preden bo Hrvaška vstopila v EU.

»Bojim se, da bi zaradi stika slovenskega teritorialnega morja z odprtim morjem Hrvaška ostala brez dela svojega morja, se pravi teritorija, in da ta način plačala vstop v EU,« je še dodal.

Poudaril je, da je bil to pravi razlog za njegov odstopa, in da ne gre za nikakršen alibi ali skrivanje dejanskih razlogov. Omenil je sicer, da je bilo razlogov več, med drugim tudi utrujenost po 20 letih političnega življenja.

Po njegovih besedah Slovenija znova izkorišča svoje članstvo v EU in pritiska na Hrvaško tudi v primeru spora o Ljubljanski banki, ki ga pogojuje z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Zdaj meni, da je naredil napako, ker je odstopil s položajev predsednika vlade in HDZ. »Če bi ostal premier, sporazuma s Slovenijo ne bi podpisal, je pa tudi vprašanje, kdaj bi potem Hrvaška vstopila v EU,« je dodal. »Lahko me imate za strahopetca, a nikoli ne bom prepustil dela ozemlja za članstvo v EU,« je zatrdil.

Med drugim je dejal, da je bila Jadranka Kosor logična izbira za njegovo naslednico, ker je bila dolga leta njegova najbližja sodelavka. Sicer pa danes ocenjuje, da je bila ta izbira napačna ter da bi bilo boljše, da bi za predsednika HDZ predlagal takratnega predsednika sabora Luko Bebića.

Dejal je še, da živi od saborske pokojnine in soprogine plače, kar je približno 20.000 kun ali slabih 3000 evrov mesečno, ter da njegovi odvetniki zaenkrat delajo brezplačno.