Sanader ponovil razloge za odstop

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes v Zagrebu potrdil, da sta se pred kratkim srečal z bivšim premierom Ivom Sanaderjem, ki naj bi mu na srečanju ponovil razloge za svoj odstop.

Objavljeno
08. september 2009 15.44
Hrvaški premier Ivo Sanader in predsednik Stipe Mesić
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Zagreb - Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes v Zagrebu potrdil, da sta se pred kratkim srečal z bivšim premierom Ivom Sanaderjem, ki naj bi mu na srečanju ponovil razloge za svoj odstop. Dodal je, da je Sanader vnovič poudaril tudi "evropsko dimenzijo" svojega odstopa, tako kot odločitev, da ne namerava kandidirati na predsedniških volitvah.

Sanader je hotel, da bi se sešla na večerji, in sva se sestala, ponovil pa je že prej povedane razloge za odhod iz politike, čeprav ni izključil možnosti, da bi se vanjo vrnil, je dejal Mesić novinarjem, potem ko se je v Hrvaški gospodarski zbornici (HGK) udeležil otvoritve hrvaško-armenskega gospodarskega foruma. Hrvaški mediji so ta teden sicer poročali, da sta se Mesić in Sanader dobila na "tajnem" srečanju prejšnji teden.


"Povedal mi je tisto, kar ste lahko prebrali v hrvaških medijih - da ni bolan, da nihče v njegovi družini ni bolan, da je 20 let v politiki, deset let na čelu HDZ, sedem let na čelu vlade in da je prišel čas za nov začetek," je hrvaški predsednik kratko opisal vsebino pogovorov s Sanaderjem.

 

Mesić je še povedal, da mu je Sanader ponovil evropsko dimenzijo svojega odstopa: "Evropa je polno podpirala vstop Hrvaške v EU, na drugi strani pa je članica EU Slovenija blokirala Hrvaško pri vprašanju, ki je bilo odprto, tudi ko je Slovenija vstopila v EU. Gre za dvostransko vprašanje, ki ga Slovenija uporablja, da bi ustavila vstop Hrvaške v EU in je verjetno bil eden izmed Sanaderjevih razlogov za odstop, da pokaže, da je treba biti bolj učinkovit, ko gre za nove članice."

 

Kot je dodal hrvaški predsednik, sam sicer ocenjuje, da za odstop Sanaderja verjetno obstajajo še kakšni razlogi, je pa Sanader tisti, ki naj jih objavi.

 

Sanader je odstopil s položaja premiera 1. julija letos, na Hrvaškem pa še vedno ugibajo o resničnih razlogih za njegov nepričakovani odhod iz vlade.