Sanader: Prodi mi jamči, da ne bo revizije Osima

Ivo Sanader je odločno zavrnil kakršnokoli revizijo Osimskih in Rimskega sporazuma. "Osimski in Rimski sporazumi so nedotakljivi, o tem ni govora", je dejal hrvaški premier.

Objavljeno
17. januar 2007 12.59
Ivo Sanader: Hrvaška ne bo tolerirala "izzivanja"
Ljubljana/Zagreb - Predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader je odločno zavrnil kakršnokoli revizijo Osimskih in Rimskega sporazuma. Premier se je tako odzval na besede italijanskega premiera Romana Prodija, ki je v pogovoru z italijanskimi novinarji po slovesnosti ob uvedbi evra v ponedeljek v Ljubljani dejal, da vprašanja odškodnin optantom ni mogoče rešiti drugače kot v pogovorih med Italijo, Slovenijo in Hrvaško.

"Osimski in Rimski sporazumi so nedotakljivi, o tem ni govora. Kolikor vem, je to tudi uradno stališče italijanske vlade," je dejal hrvaški premier. Sanader zatrjuje, da se je pred nedavnim po telefonu pogovarjal z italijanskim premierom Prodijem, ki mu je takrat, tako kot med septembrskim srečanjem v New Yorku, potrdil takšno stališče italijanske vlade.

Italija se bo o lastnini ponovno pogajala

Sicer pa je o pogovoru premiera Prodija z italijanskimi novinarji v torek poročal tržaški dnevnik Il Piccolo, ki je poudaril vse tisto, kar je minuli teden v Ljubljani povedal že italijanski zunanji minister Massimo D'Alema. Il Piccolo piše, da se bo Italija o lastnini, ki so jo pustili optanti, ponovno pogajala, in dodaja svoje mnenje, da Slovenija nima nič proti pogovorom o novih italijanskih zahtevah. Mnenje si je časnik oblikoval na osnovi govora premiera Janeza Janše na proslavi v Cankarjevem domu.

Na Prodijeve izjave se je odzval tudi predsednik Zveze Istranov Massimiliano Lacota. Kot piše današnji Primorski dnevnik, je Lacota poudaril, da je treba Rimski sporazum iz leta 1983 odpovedati. Trdi namreč, da gre za neodložljivo dejanje, saj so sporazum večkrat kršile, najprej Jugoslavija, nato pa še Hrvaška in Slovenija. "V skladu z mednarodnimi konvencijami je dogovor ničen," je prepričan Lacota.

Prepričan je tudi, da je treba znova razpravljati o celotnem vprašanju premoženja optantov. Po njegovem mnenju mora Italija poskrbeti, da se krivice, ki so jih doživeli optanti, popravijo vsaj delno in da se jim vrne tisto, kar je še prosto. Zveza Istranov pa je v sporočilu za javnost sporočila, da si po srečanju s predsednikom nemškega parlamenta Norbertom Lambertom prizadevajo, da bi jih sprejela tudi nemška kanclerka Angela Merkel, da bi se z njo pogovorili o problemih, ki so povezani v vstopom držav iz nekdanjega Varšavskega pakta v Evropsko unijo.

Iskanje pravične in sodobne aktualne rešitve

Današnji Il Piccolo pa navaja besede predsednika Združenja optantov Renza Codarina, ki meni, da bi bilo treba pripraviti delovno omizje med vlado in optanti, kjer bi se osredotočili na še odprte probleme in prišli do pravične in sodobne aktualne rešitve. "Pozornost, ki se pojavlja v zvezi z zahtevami optantov, je znak politične zrelosti in daljnovidnosti v Evropi, ki teži k priznanju pravic državljanov kot osrednjega dejavnika novega načina izražanja realnosti v vseh vidikih," je poudaril.