Sanader se vrača v Remetinec

Zdravniki so odločili, da ni razloga, da bi nekdanji premier ostal v bolnišnici.

Objavljeno
31. oktober 2011 12.05
Posodobljeno
31. oktober 2011 12.10
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Hrvaški mediji poročajo, da bo nekdanji premier Ivo Sanader kaj kmalu zapustil bolnišnico Rebro, kjer je preživel zadnjih nekaj dni, in se pod strogim policijskim nadzorom vrnil v svojo celico v zaporu Remetinec. Kot poroča Jutarnji list, so nekdanjega hrvaškega predsednika vlade zdravniki namreč podrobno pregledali in odločili, da ni več razlogov, da bi ostal v bolnišnici.

Kljub bivanju v bolnišnici Sanader ni bil izven policijskega nadzora. V sobi mu je namreč družbo vseskozi delal policist, poleg tega pa sta njegovo sobo menda ves čas varovala še dva policista v civilnih oblačilih.

Nekdanjega hrvaškega premiera so v bolnišnico Rebro prepeljali kmalu po zaključku petkove prve obravnave pred zagrebškim sodišče, ki pa ni potekala dolgo. Prekinili so jo namreč že po nekaj minutah, saj je sodni izvedenec za medicino ocenil, da obtoženec zaradi zdravstvenih težav ni sposoben spremljati obravnave. Naslednji obravnavi sta predvideni tretjega in četrtega novembra.

Pred sodnika je bil Sanader sicer poklican zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja. Kot je zapisano v obtožnici hrvaškega protikorupcijskega urada Uskok, je Sanader nezakonito provizijo Hypo banke (3,6 milijona kun) dobil še kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića. Sicer ga pa čaka še primer Fimi media, milijonska podkupnina iz MOL in drugi korupcijski primeri.