Sanader: Vprašanje nepremičnin je zaprto

Hrvaški premier Ivo Sanader se je ob robu današnjega vrha Evropske ljudske stranke v Berlinu pogovarjal s premierjem Janšo o pravicah hrvaških državljanov za nakup nepremičnin v Sloveniji.

Objavljeno
24. marec 2007 22.32
Ivo Sanader: Hrvaška ne bo tolerirala "izzivanja"
Berlin - "Vprašanje nepremičnin je zaprto", je zatrdil hrvaški premier Ivo Sanader ob robu današnjega vrha Evropske ljudske stranke v Berlinu. Povedal je, da se je o tem danes v Berlinu pogovarjal s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo . "Premier Janša mi je zatrdil, da na slovenski strani ni nikakršnih problemov in da Hrvati kupujejo nepremičnine v Sloveniji, tako bomo po načelu vzajemnosti pripravili noto, da imajo Hrvati in Slovenci enake pravice," je pojasnil Sanader.

Vprašanje uveljavljanja pravic hrvaških državljanov do nakupa nepremičnin v Sloveniji in slovenskih državljanov do nakupa nepremičnin na Hrvaškem je zaprto, je Sanader povedal novinarjem pred začetkom neformalnega vrha EU v Berlinu.

"Z Janšo sem se pogovarjal o tem vprašanju, ki je bilo odprto v naših dvostranskih odnosih, sedaj smo ga zaprli in rešitev bo uresničena v prihodnjih dneh," je pojasnil.

Pri uveljavljanju pravice do pridobivanja nepremičnin je "obstajala dobra volja, da se to uredi z izmenjavo not," je povedal. Problemi so bili s slovensko prakso, štirje hrvaški državljani so imeli velike težave pri nakupu nepremičnin v Sloveniji, kar pa je sedaj rešeno, je zatrdil.

Sanader: Neomemba širitve v berlinski izjavi je "dobra novica"

Hrvaški premier je ob robu vrha Evropske ljudske stranke spregovoril tudi o vsebini berlinske izjave, ki jo bodo v nedeljo slovesno sprejeli voditelji EU kot simbol novega zagona evropskega projekta. Pohvalil jo je, rekoč, da je "dobra novica", ker širitve ne omenja izrecno. " Bolje je, da nismo omenjeni, kot da bi bili omenjeni," je dejal in dodal, da se tako ali tako "razume, da bo Hrvaška 28. članica unije".

Berlinska izjava je "zelo dobra", je dejal Sanader, saj je "kratka in jedrnata, pa vendar govori o vsem bistvenem, kar se skriva za zamislijo evropske integracije". Nemško predsedstvo je z oblikovanjem izjave v najožjem krogu dokazalo, da je takšen način mogoče uporabiti tudi pri ustavni preureditvi EU.

Sanader tudi meni, da pomena izjave prav nič ne zmanjšuje dejstvo, da jo bodo podpisali samo najvišji predstavniki treh temeljnih institucij EU. Vse države članice so pri tem podprle predsedujočo, nemško kanclerko Angelo Merkel, poleg tega so bile vse vključene v pogovore, pa čeprav niso bili javni, je pojasnil.

Hrvaški premier je ponosen, da Hrvaška "na pragu polnopravnega članstva v EU" sodeluje na slovesnostih ob 50. obletnici EU. Predsednik sabora Vladimir Šeks se udeležuje slovesnosti v Rimu, predsednik države Stipe Mesič v Bruslju, Sanader pa je bil v Berlinu izjemoma kot edini visoki predstavnik nečlanice unije povabljen tudi na gala koncert Berlinskih filharmonikov.