Sanader vse bližje vrnitvi v domovino

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je menda vse bližje vrnitvi na Hrvaško. Oteževanje postopka izročitve z navedbami o političnem pregonu očitno niso omehčale avstrijskih oblasti, ki menda razmišljajo, da bi Sanaderja kar najhitreje poslale v domovino.

Objavljeno
11. februar 2011 12.19
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Zagreb - Kot poroča hrvaški Jutarnji list, se v avstrijskih pravosodnih krogih vse pogosteje omenja možnost, da nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju ne bi sodili v Avstriji, ampak bi ga izročili Hrvaški. Sanaderja v Avstriji sicer sumijo pranja denarja, nekajkrat pa so ga zaslišali tudi zaradi vloge v aferi Hypo banke, kljub temu pa avstrijski organi pregona menijo, da je »Sanader predvsem 'problem' hrvaškega pravosodja«. Datum izročitve bodo tako menda določili zelo kmalu.

Iz Avstrije so se sicer včeraj vrnili hrvaški preiskovalci, med katerimi je bil tudi namestnik hrvaškega državnega tožilstva Lazo Pajić. Ali so nekdanjega hrvaškega premierja Sanaderja tam zaslišali še ni znano.

Sanader namerava tožiti salzburški zapor


Sicer pa namerava nekdanji hrvaški premier zaradi kršenja njegovih človekovih pravic, natančneje fotografiranja znotraj zapora, tožiti salzburški pripor. Kot je povedal njegov upravitelj Dietmar Knebel, je Sanader dejal, da bo v zvezi z incidentom storil vse, kar je v njegovi moči.

Knebel je sicer še enkrat zagotovil, da ni mogoče, da bi Sanaderja fotografiral nekdo izmed zaposlenih v ustanovi. »Še vedno sumimo, da je Sanaderja s pomočjo mobilnega telefona fotografiral eden izmed zapornikov,« je dejal. Upravnik zapora je poleg tega zavrnil ugibanja, da je Sanader na fotografiranje v celici pristal kot del strategije obrambe, ki želi dokazati, da so kršene človekove pravice nekdanjega hrvaškega premiera.

V vseh zaporih je sicer najstrožje prepovedano fotografirati zapornike, še posebej v njihovi celici. Kako je do incidenta prišlo še vedno ni znano, saj dostopa do zaporniških celic nimajo niti odvetniki.