Sanader: Vse za dobro države

Nadaljevalo se bo sojenje v primeru Hypo z zaslišanjem prič, med katerimi je tudi nekdanji premier Nikica Valentić.

Objavljeno
03. november 2011 18.14
Posodobljeno
04. november 2011 06.45
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – »Z gnusom zavračam obtožbe, da sem bil vojni dobičkar. Vedno sem delal v dobro države,« je na včerajšnjem ponovnem začetku sojenja v aferi Hypo dejal nekdanji premier in predsednik HDZ Ivo Sanader po tem, ko je tožilstvo prebralo obtožnico. Dejal je, da se ne čuti krivega.

Sanader je včeraj predstavil svoje premoženjsko stanje, od plače, avtomobila renault 8 iz leta 1967, lastniških deležev v podjetjih, privarčevanega do zbirke umetniških del, ki jo ocenjuje na nekaj več kakor 200.000 evrov. Sledilo je branje obtožnice, ki ga bremeni vojnega dobičkarstva, ko je od Hypo banke vzel provizijo za kredit (nakup diplomatskih nepremičnin), ki ga je najelo zunanje ministrstvo. Takrat, leta 1994, je bil Sanader namreč pomočnik ministra Mateja Granića.

Sanader je menda dobil provizijo 487.000 evrov, v zameno pa je banki obljubil, trdi tožilstvo, da bo imela na Hrvaškem privilegiran položaj. Ker je bila takrat vojna, ima takšno početje vse znake vojnega dobičkarstva, trdijo tožilci. Prav to tezo bo obramba poskušala zrušiti, saj da takrat tega kaznivega dejanja ni bilo, kupovanje zgradb pa da je težko povezati z dobičkarstvom. Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je ob tem dejal, da je težko verjeti, da bi banka izplačala provizijo, če ni imela konkurenta. Bolj logično bi bilo, da bi Hrvaška dala provizijo banki za ugodni kredit, ki ga nihče ni hotel odobriti.

Kriv je Mate Granić

Prodanović je razkril tudi strategijo obrambe: Mate Granić. Ta da je bil glavni pogajalec z banko, ki je pogodbo tudi podpisal. Dokaz, da je ključna oseba prav on, je za obrambo dejstvo, da je bil »človek zaupanja« Hypo banke in da je vezi z njo kasneje še okrepil, ko je zanjo opravljal dobičkonosne svetovalne storitve. Obramba bo dokazala, je dejal Prodanović, da je banka provizije izplačevala prek osebe Eugen Laxa, s katero pa Sanader nima nič.

Nekdanji premier je sodišču še povedal, da ga v Avstriji, ki ji je bila edini povzročena škoda, če je bila provizija izplačana, ne bremenijo ničesar, nihče ga ne omenja, razen Wolfganga Kultererja, nekdanjega predsednika uprave Hypo banke, ki se je »naknadno spomnil, da je zahteval provizijo. Na podlagi iste dokumentacije me v Avstriji obravnavajo kot pričo, hrvaško tožilstvo pa me obtožuje,« je dejal Sanader.