Potrdili tudi drugo obtožnico proti Sanaderju

Nekdanjega hrvaškega predsednika vlade so pred sodišče tokrat prepeljali zaradi obtožnice v primeru Ina-Mol.

Objavljeno
07. november 2011 09.01
Posodobljeno
07. november 2011 09.36
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Obtožni svet zagrebškega sodišča pod vodstvom sodnice Jasne Smiljanić je potrdil še drugo obtožnico proti nekdanjemu hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju. Obtožnica hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ga bremeni sprejemanja podkupnine v višini deset milijonov evrov od madžarske naftne družbe Mol, v zameno za prevzem upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ina.

Sanaderjevi zagovorniki so sporočili, da je Uskok na današnjem zasedanju sicer predlagal združitev postopkov afere Hypo, kjer nekdanjega hrvaškega premiera bremenijo vojnega dobičkarstva in sprejemanja podkupnine od Hypo Alpe Adria Bank, in afere Ina-Mol. Sodni svet se bo o tem še odločil.

Jutarnji list je pred tem sicer poročal, da bosta tako tožilstvo kot obramba v primeru, da sodni svet potrdi obtožnico v primeru Ina-Mol, od sodišča soglasno zahtevala združitev postopkov. Namesto dveh ločenih postopkov, za katera bi morali angažirati dva sodna sveta, dve sodni dvorani, Sanader in njegovi odvetniki pa bi imeli dvojne termine, bi vse skupaj tako potekalo na nekoliko daljšem sodnem postopku pred istim sodnim svetom.

Čeprav je »osnovna« Uskokova obtožnica proti Ivu Sanaderju afera Fimi media in črni skladi stranke HDZ, po pisanju Jutranjega lista prevladuje mnenje, da je ključnega pomena ravno primer Ina-Mol. Sanaderja namreč bremenijo, da je kot predsednik hrvaške vlade z dogovorom o predaji upravljavskih pravic v Ini družbi Mol, čeprav je ta imela manj kod 50 odstotkov lastništva, pravzaprav izdal hrvaški nacionalni interes.

Sanader je v preteklosti pred Uskokovimi preiskovalci sicer vse obtožbe zavrnil in dejal, da so bili s podrobnostmi spornega dogovora seznanjeni vsi člani vlade, koalicijski partnerji in tedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.