Sankcij proti Iranu ne bodo odpravili

ZDA, Velika Britanija in Francija so v Varnostnem svetu ZN zavrnile predlog, da bi Iranu omogočili 90-dnevno prekinitev sankcij za politična pogajanja in tehnične razprave v okviru IAEA.

Objavljeno
22. marec 2007 10.16
Mohamed El Baradej
New York - ZDA, Velika Britanija in Francija so v Varnostnem svetu ZN kategorično zavrnile predlog, da bi Iranu omogočili 90-dnevno prekinitev sankcij za "politična pogajanja in tehnične razprave v okviru Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA)", kar je predlagala Južnoafriška republika. Britanski veleposlanik pri ZN Emyr Jones Parry je ta predlog označil kot "popolnoma perverzen".

VS ZN je v sredo za zaprtimi vrati začel razpravo o osnutku nove resolucije o sankcijah proti Iranu, potem ko so imele nestalne članice VS ZN na voljo šest dni za preučitev predloga, ki so ga pripravili predstavniki stalnih članic VS ZN in Nemčije. Te so v sredo izrazile pripravljenost za preučitev manjših sprememb osnutka, ki sta jih predlagala Katar in Indonezija.

Pomisleke so zbudili predlagani amandmaji Južnoafriške republike. Ta je predlagala 90-dnevno prekinitev sankcij, kar naj bi omogočilo več prostora za "tehnične razprave v okviru IAEA in politična pogajanja", predlagala pa je tudi umik številnih določil o finančnih sankcijah in orožju.

Predlog nove resolucije od Irana znova zahteva, da ustavi bogatenje urana in izraža zaskrbljenost zaradi "tveganja" za širjenje jedrskega orožja, ki ga predstavlja iranski jedrski program. Podobno kot decembrska resolucija VS ZN o sankcijah proti Iranu tudi ta generalnemu direktorju IAEA Mohamedu El Baradeju nalaga, da v 60 dneh pripravi poročilo o tem, ali je Iran izpolnil zahteve po prekinitvi bogatenja urana.

Nova resolucija predvideva razširitev seznama oseb in podjetij z zamrznjenim premoženjem. Iranu bi obenem prepovedali prodajo orožja in z orožjem povezanega materiala, vsem državam pa bi bilo tudi prepovedano v Iranu kupovati orožje. Predlog poleg tega poziva vse države in finančne inštitucije, naj iranski vladi ne obljubljajo nobenih novih posojil ali finančne pomoči.