Sankcije proti bošnjaškim bojevnikom v Siriji

Med uporniki v Siriji se bojuje tudi približno šestdeset Bošnjakov.

Objavljeno
03. oktober 2013 19.20
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo

V Siriji je med boji na strani upornikov padel še en Bošnjak, doma iz okolice Sarajeva, drugi je bil huje ranjen, za tretjim pa se je izgubila vsaka sled. Minister za varnost Bosne in Hercegovine Fahrudin Radončić je v parlamentarno proceduro nemudoma poslal predlog sprememb kazenskega zakona, ki državljanom BiH prepoveduje bojevanje na tujih bojiščih.

Potem ko je sredi septembra iz Sirije prispela novica, da je bil na tamkajšnjem bojišču ubit Derviš Halilović iz okolice Zenice, ki je se je bojeval na strani upornikov, je spletni portal Ummet, ki je blizu muslimanski skupnosti na Balkanu, sporočil, da je bil na sirskem bojišču ubit še en državljan BiH, in sicer dvajsetletni Emedin Velić iz primestnega sarajevskega naselja Hadžići. Še en Bošnjak je bil v boju huje ranjen, za tretjim pa se je izgubila vsaka sled. Po najnovejših operativnih podatkih varnostnih agencij BiH se v enotah upornikov v Siriji bojuje več kot šestdeset državljanov BiH.

Mediji v Sarajevu celo trdijo, da je to število veliko večje in da se v enotah upornikov v Siriji samo iz okolice Sarajeva in Zenice bojuje več deset mladeničev. Polega tega tukajšnji mediji navajajo, da obstajajo tajne mreže, ki najemajo prostovoljce za bojišča v Siriji, in to tako, da jim obljubljajo dober zaslužek. Kot lahko preberemo v tukajšnjih časopisih, je družina ubitega Velića zanikala trditve, da so prostovoljci plačanci, ki dobivajo velike vsote denarja, vendar pa hkrati prav tako ni zanikala dejstva, da dobivajo borci mesečne plače.

Fahrudin Radončić, minister za varnost BiH, se je hitro odzval in poslal v parlamentarno proceduro predlog sprememb in dopolnitev kazenskega zakona, ki državljanom BiH prepoveduje odhode na tuja bojišča. Na podlagi novih predpisov bodo prostovoljci in tisti, ki rekrutirajo plačance in organizirajo njihove odhode na tuja bojišča, kazensko preganjani in strogo kaznovani.

Predlog sprememb kazenskega zakona BiH so poslali tudi direkciji za evropske integracije, ki bo glede tega podala svoje mnenje. Varnostne agencije pa so dobile ukaz, da se morajo bolj aktivno vključiti v odkrivanje in spremljanje teh protizakonitih dejavnosti. O problemih ilegalnih odhodov državljanov BiH na bojišča v druge države so se pogovarjali tudi na sestanku v Banjaluki, kjer so se ministri entitete in Radončić sestali s predstavniki EU in predstavniki ameriškega veleposlaništva v BiH. Na sestanku so razpravljali tudi o tem, da je treba posebej ustrezno zaščiti kraje, ki so primerni za ilegalne prehode čez mejo.