Sankcije za iranske in sirske orožarje

Ameriška administracija je v petek objavila uvedbo sankcij proti kitajskim, ruskim in severnokorejskim podjetjem, ki prodajajo orožje Iranu in Siriji.

Objavljeno
06. januar 2007 10.32
Simboli iranskega upora proti zunanjemu vmešavanju
Washington - Ameriška administracija je v petek objavila uvedbo sankcij proti kitajskim, ruskim in severnokorejskim podjetjem, ki prodajajo orožje Iranu in Siriji. Sankcije so uvedene v skladu z zakonom iz leta 2005, ki prepoveduje izvoz orožja in oborožitvenih materialov v omenjeni državi, ki sta za ZDA vrhunski podpornici terorizma.

Sankcije so sicer večinoma le simboličnega pomena, saj ameriškim vladnim agencijam za dve leti prepovedujejo sodelovanje s podjetji, ki so na seznamu sankcij oziroma vsem ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo določenih proizvodov. Podjetja, proti katerim so bile sankcije uvedene že pred dnevi, objavljene pa v petek, naj bi med drugim Iranu prodajala razne vrste orožja, kot so na primer protitankovske rakete.

Oster odziv v Rusiji

Ameriški mediji poročajo, da se je predsednik odbora za mednarodne odnose ruske dume Konstantin Kosačev ostro odzval na sankcije in dejal, da Američani spet vodijo kratkovidno politiko. Kosačev je zagotovil, da je ves izvoz občutljivih materialov iz Rusije strogo nadzorovan in povsem v skladu vsemi mednarodnimi obvezami Rusije.

Iz podjetja Rosoboronexport, ki je na seznamu sankcij in ki ga vodi nekdanji kolega predsednika Vladimirja Putina iz časov nekdanje sovjetske obveščevalne službe KGB Sergej Čemzov, pa so sporočili, da gre za navadno nelojalno konkurenco. Poleg Rosoboronexporta sta sankcij deležni tudi podjetji iz Tule in Kolomne.

Rosoboronexport je bil sankcij deležen že leta 2006 skupaj s podjetjem Suhoj, ker sta prodajala orožje Iranu. Američani so podjetje Suhoj odstranili s seznama sankcij novembra pred srečanjem Putina s predsednikom ZDA Georgeom Bushem. Rosoboronexport naj bi med drugim v Sirijo prodal protitankovske rakete, ki jih je potem v Libanonu lani poleti med vojno z Izraelom uporabljala šiitska milica Hezbolah.

Na seznamu sankcij so tudi kitajska podjetja: kemična tovarna iz Ziboja, državna družba za uvoz in izvoz letalske tehnologije ter državna družba za električno energijo. Poleg njih so sankcije uvedene tudi proti severnokorejskemu rudarskemu podjetju.