Sarkozy Netanjahuja označil za lažnivca

Izrael se na Sarkozyjeve besede še ni odzval, čeprav so tamkajšnji mediji o tem na široko poročali.

Objavljeno
08. november 2011 11.35
Posodobljeno
08. november 2011 11.47
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Pariz − Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v zasebnem pogovoru z ameriškim predsednikom Barackom Obamo izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja označil za lažnivca, Obama pa se je na to odzval s pritožbo, da se mora z njim ukvarjati vsak dan.

Zasebni pogovor med voditeljema je na zasedanju skupine najpomembnejših svetovnih gospodarstev G20, ki je pred dnevi potekal v francoskem letovišču Cannes, ujelo več novinarjev, potem ko so ga organizatorji dogodka pomotoma predvajali prek sistema za prevajanje.

»Ne morem ga več videti, lažnivec je,« je menda dejal Sarkozy. »Ti ga imaš morda dovolj, toda jaz se moram z njim ukvarjati vsak dan,« pa je na to odgovoril Obama, čigar besede so prevedli v francoščino. Poleg tega je ameriški predsednik po poročanju francoske spletne strani Arret sur Images Sarkozyja okrcal, ker Združenih držav ni obvestil o načrtih Francije, da glasuje za palestinsko članstvo v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Da so slišali pogovor med Sarkozyjem in Obamo je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo več novinarjev. Besede voditeljev so ujeli potem, ko so jim organizatorji novinarske konference v Cannesu že razdelili naprave za prevajanje, slušalke pa naj bi dobili pozneje. Toda ko so v naprave vključili svoje slušalke, so ugotovil, da lahko pogovor slišijo že tedaj.

Arret sur Images še poroča, da se je več novinarjev skupaj odločilo, da o pogovoru, ki je bil zaseben, ne bodo poročali.