Satelit zgorel v atmosferi

Vzrok za napako na prvi raketi, ki jo je Južna Koreja izstrelila sama, naj bi bila obloga na konici, ki bi morala odpasti, a ni. Zaradi tega raketa ni dosegla dosegla predvidene hitrosti in ni uspela doseči prave orbite za utirjenje satelita.

Objavljeno
26. avgust 2009 10.47
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Seul - Satelit, ki ga je v torek v vesolje izstrelila Južna Koreja, je, kot vse kaže, zgorel v atmosferi, potem ko se ni pravilno utiril v orbito, so sporočili južnokorejski predstavniki.

Vzrok za napako na prvi raketi, ki jo je Južna Koreja izstrelila sama, naj bi bila obloga na konici, ki bi morala odpasti, a ni. Zaradi tega raketa ni dosegla dosegla predvidene hitrosti in ni uspela doseči prave orbite za utirjenje satelita, je povedal namestnik ministra za znanost Kim Jung Hyun.


Južna Koreja je v izgradnjo rakete in satelita investirala več kot 400 milijonov dolarjev. Prvo stopnjo rakete so naredili v sodelovanju z ruskimi znanstveniki, drugo stopnjo rakete, vključno z oblogo, ki ni odpadla, pa doma. Kim je sicer povedal, da odgovornost za napako leži na znanstvenikih obeh držav, saj je bila Južna Koreja zadolžena za ločitev oblog, Rusija pa za splošno tehnično pomoč.

 

Južna Koreja je sicer izstrelitev rakete preložila sedemkrat od prvega načrtovanega poleta že davnega leta 2005. Zadnjič je izstrelitev vsega osem minut pred zagonom motorjev odpovedala prejšnji teden.

 

"Lahko rečemo, da je bila izstrelitev na pol uspešna, glede na to da satelitu ni uspelo doseči orbite," je vendarle ocenil južnokorejski predsednik Lee Myung Bak. "Moramo uresničiti naše sanje, da postanemo vodilna država v vesoljski tehnologiji, pa četudi bo to od nas terjalo osmi poskus po sedmih neuspešnih ali pa deveti po osmih neuspešnih poskusih," je dejal Lee.

 

Južna Koreja se sicer želi priključiti vesoljski tekmi na Daljnem vzhodu in s svojimi zmogljivostmi konkurirati Kitajski, Japonski in Indiji. Po drugi strani pa so v Severni Koreji že opozorili, da bodo "pozorno opazovali", kako se bodo na južnokorejsko raketo odzvali v svetu, predvsem v ZDA.

 

Severna Koreja je namreč aprila izstrelila lastno večstopenjsko raketo, ki naj bi prav tako v vesolje ponesla satelit. Toda mednarodna skupnost z ZDA na čelu je to ocenila kot preizkus balistične rakete, ki bi lahko ponesla jedrsko orožje. Varnostni svet ZN je nato zaostril sankcije proti režimu v Pjongjangu, ker naj bi s tem kršil prejšnje resolucije, ki Severni Koreji prepovedujejo aktivnosti v povezavi z raketno tehnologijo.

 

Toda v Južni Koreji so opozorili, da izstrelitev obeh raket ne gre primerjati. Poudarili so, da so dejanja Južne Koreje popolnoma transparentna in zagotovo namenjena miroljubni uporabi raketne tehnologije. "Naša država, podpisnica mednarodnih sporazumov o neširjenju jedrskega orožja, se je vesoljskega razvojnega programa lotila z vso odgovornostjo. To delamo povsem odprto," je v torek povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Seulu Won Tae Jae.