Zgodbe sirskih otrok: mučenja, ugrabitve, zapiranja

Organizacija Save the children je po pogovorih s sirskimi otroki na zasedanje GS ZN poslala poziv.

Objavljeno
25. september 2012 13.20
Posodobljeno
25. september 2012 14.20
TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-CONFLICT-UN-REFUGEES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

London - Nevladna človekoljubna organizacija Save the children v svojem novem poročilu ugotavlja, da so otroci v Siriji »izpostavljeni mučenju, ugrabitvam in zapiranju«. V osemnajstmesečnem prelivanju krvi je bilo v Siriji ubitih več tisoč otrok, več tisoč jih je bilo ranjenih, več deset tisoč jih je bilo prisiljenih zbežati. Britanska organizacija je hkrati opozorila, »da bi morale biti tovrstne krutosti bolje dokumentirane«.

Organizacija s sedežem v Londonu deluje na mejah Sirije. Poročilo je nastalo na podlagi pogovorov z otroki, ki so zbežali iz sirskega mesta Dera. Vsak, s katerim so se člani organizacije pogovarjali, je bil priča uboju vsaj enega družinskega člana.

Petnajstletni deček je povedal, da so na njem ugašali cigarete, medtem ko je bil zaprt v stavbi, ki je bila nekoč njegova šola. Šestanajstletni Vael je priznal, da je pred njim umrl šestletni deček, potem ko so ga tri dni mučili. »Bil sem zraven, ko je umrl. Trpel je tri dni, potem je preprosto umrl. Ves čas je bil preplašen. Z njegovim telesom so ravnali, kot da bi bil pes,« je razlagal Vael. Spet tretji je opisoval električne šoke, na tleh sobe, v kateri je bil zaprt, pa so ležala razkosana trupla.

»Kar sem slišala od naših preiskovalcev, ki so se pogovarjali z otroki, je naravnost grozljivo. Mučili so otroke, mlajše od deset let. Osemletni otrok je moral pomagati pri odnašanju trupel - s svojimi lastnimi rokami,« je razmere opisovala tiskovna predstavnica organizacije Cat Carter in dodala, da so že pozvali Združene narode, naj povečajo svojo prisotnost v Siriji in dokumentirajo kršitve.

Poročilo organizacije Save the children prihaja ravno ob začetku 67. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Po oceni ZN je bilo od marca lani v Siriji ubitih najmanj 20 tisoč ljudi, v sosednje države jih je zbežalo več kot 250 tisoč, najmanj milijon ljudi potrebuje takojšnjo humanitarno pomoč.