Schüssel odstopil kot predsednik ÖVP

Dosedanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel je zaradi poraza ÖVP na parlamentarnih volitvah oktobra lani odstopil kot predsednik stranke. V novi avstrijski rdeče-črni veliki vladni koaliciji prav tako ne bo minister.

Objavljeno
09. januar 2007 16.35
Schüssel zaradi poraza ÖVP na parlamentarnih volitvah oktobra lani odstopa kot predsednik stranke
Dunaj - Dosedanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel je danes po seji predsedstva ljudske stranke (ÖVP) na Dunaju sporočil, da zaradi poraza ÖVP na parlamentarnih volitvah oktobra lani odstopa kot predsednik stranke, prav tako pa tudi ne bo prevzel vodenje kakega ministrstva v novi avstrijski rdeče-črni veliki vladni koaliciji. Schuessel bo poslej vodja poslanske skupine ÖVP.

Schüssla bo na mestu predsednika ÖVP nasledil dosedanji vodja poslanske skupine Wilhelm Molterer, ki bo v novi vladi sodeloval kot finančni minister in namestnik novega zveznega kanclerja Alfreda Gusenbauerja. Schüssel je doslej veljal za kandidata za mesto zunanjega ministra v novi vladi.

Le nekaj ur pred odstopom Schüssla je odhod iz politike napovedal tudi sedanji finančni minister Karl-Heinz Grasser, ki naj bi po prvotnih načrtih finančno ministrstvo vodil tudi v novi vladi, vendar je danes sporočil, da odhaja v zasebno gospodarstvo.

Na spremembo v vrhu ÖVP se je že odzvala avstrijska opozicija. Vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Chistian Strache je spremembo označil kot ironično, saj je po njegovem Molterer "zagotovilo za slabo voljo v parlamentu", predstavnica Zelenih Michela Sburny pa je dejala, da podkancler iz vrst ÖVP "ni simbol prenove". Z njo se strinja tudi vodja Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Peter Westenthaler.

Zaenkrat sta poleg Moltererja znani še dve imeni, ki bosta sodelovali v novi vladi. Tako naj bi mesto ministra za znanost prevzel vodja dunajskega ÖVP Johannes Hahn, ministrica za zdravje pa naj bi postala zdravnica iz vrst ÖVP Andrea Kdolsky.

Zadnje odprto vprašanje na koalicijskih pogajanjih med SPÖ in ÖVP je bila sicer razdelitev vladnih resorjev, pri tem pa je v ponedeljek prišlo do nekaterih presenečenj. Največje presenečenje v dogovoru je, da finančno ministrstvo pripade ÖVP, tako kot tudi notranje ministrstvo. V zameno je SPÖ dobila obrambno ministrstvo in s tem tudi glavno besedo pri spornih bojnih letalih eurofighter, za katere je pogodbo o nakupu sklenila ÖVP. Nova avstrijska vlada naj bi pred predsednikom države Heinzem Fischerjem zaprisegla v četrtek. 16. januarja naj bi nova avstrijska vlada svoj program predstavila v parlamentu.

Vladni program bo po novem izvajala vlada, ki bo imela 20 članov in ne 19 kot doslej. "19 ne moremo razdeliti, zato smo se dogovorili za 20-člansko vlado," je v ponedeljek pojasnil Gusenbauer. SPÖ bo imela poleg položaja kanclerja in obrambnega ministra še ministre za socialo, infrastrukturo, šolstvo, ženske in pravosodje. ÖVP so pripadla ministrstva za notranjo politiko, finance, znanost, zdravje, kmetijstvo in okolje, gospodarstvo in za zunanje zadeve. Vsaka stranka je poleg tega dobila še po tri državne sekretarje, ki prav tako sestavljajo vlado.