Scheffer: Nasilje na Kosovu je nedopustno

Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je med današnjim obiskom v Prištini opozoril srbsko in albansko stran, da zavezništvo na Kosovu ne bo dopustilo nasilja za politične cilje.

Objavljeno
02. april 2007 21.16
Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer in Kforjev predstavnik Roland Kather
Priština - Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je med današnjim obiskom v Prištini povedal, da zavezništvo nobeni strani na Kosovu ne bo dopustilo uporabe nasilja za politične cilje.

Prvi mož zavezništva je komentiral tudi torkovo sejo Varnostnega sveta ZN, na kateri bo razgrnjen predlog o končnem statusu Kosova, in povedal, da glede odločitve ne gre pričakovati naglice, a tudi ne nepotrebnega odlašanja.

De Hoop Scheffer je prispel na obisk, dan preden bo posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari na zasedanju VS ZN razgrnil svoj končni predlog o prihodnjem statusu Kosova, v katerem za uradno še vedno srbsko pokrajino priporoča nadzorovano neodvisnost. Prav zato naj bi bil namen njegovega obiska opozoriti Albance in Srbe, naj se v tem kočljivem trenutku ne zatekajo k nasilju, kar je tudi storil.

"Kosovsko vprašanje je treba skleniti v Varnostnem svetu ZN"

De Hoope Scheffer je novinarski konferenci poudaril, da je nastopil čas, ko je treba omogočiti sklenitev rešitve kosovskega procesa tam, kamor sodi, v Varnostnem svetu ZN. Izrazil je prepričanje, da bo VS ZN na torkovem zasedanju prišel do pravilne rešitve. Kot je povedal, po njegovem mnenju "ne gre pričakovati naglice, po drugi strani pa tudi ne nepotrebnega odlašanja".

Nato lahko zaustavi nasilje na Kosovu

Generalni sekretar zavezništva je zatrdil, da je 16.500 pripadnikov sil zveze Nato pripravljenih preprečiti morebitno nasilje na Kosovu, do katerega bi po nekaterih mnenjih lahko prišlo zaradi prestavitve opredelitve končnega statusa pokrajine.

Delegacija zavezništva pod vodstvom De Hoop Schefferja, v kateri so tudi predstavniki Sveta Nato, se je v Prištini pogovarjala z najvišjimi predstavniki prehodnih oblasti na Kosovu, vključno s premierom Agimom Cekujem, pa tudi z vodjo misije ZN v pokrajini (Unmik) Joachimom Rueckerjem in poveljnikom vojaške misije (Kfor) Rolandom Katherjem.

Scheffer se je srečal tudi s kosovskimi srbi

Generalni sekretar NATO se je srečal tudi s političnimi predstavniki kosovskih Srbov, ki so svojemu sogovorniku ponovili, da je neodvisnost Kosova zanje nesprejemljiva. De Hoop Scheffer je tudi njim povedal, da zavezništvo podpira Ahtisaarijev predlog.

Scheffer je iz Prištine po telefonu poklical redovnike samostana Veliki Dečani, blizu katerega je v petek eksplodirala minometna granata, ki pa ni povzročila nobene škode. Opatu Savu Janjiču je zatrdil, da bo zavezništvo storilo vse za varstvo pravoslavnih objektov na Kosovu.

Štirinajst veleposlanikov držav članic zveze NATO je obiskalo tudi kraj Zvečane blizu Kosovske Mitrovice z večinskim srbskim prebivalstvom. Kot je poročala Beta, so jim župani nekaj občin severnega Kosova izrazili zaskrbljenost zaradi današnje De Hoop Schefferjeve podpore Ahtisaarijevemu predlogu o nadzorovani neodvisnosti pokrajine.