Schwarzenegger prisegel za drugi mandat

Američan avstrijskega rodu, republikanec Arnold Schwarzenegger je v petek v prestolnici ameriške zvezne države Kalifornije Sacramentu svečano prisegel za svoj drugi guvernerski mandat.

Objavljeno
06. januar 2007 10.19
Arnold Schwarzenegger je ob prisegi za drugi guvernerski mandat obljubil, da bo vodil sredinsko politiko
Sacramento - Američan avstrijskega rodu, republikanec Arnold Schwarzenegger je v petek v prestolnici ameriške zvezne države Kalifornije Sacramentu svečano prisegel za svoj drugi guvernerski mandat in obljubil, da bo tokrat bolj "sredinski" kot v prvem, ko je izgubil veliko političnih točk s ponesrečenimi referendumskimi pobudami za zmanjšanje delavskih pravic.

Pred volitvami novembra lani se je premaknil nazaj v sredino in se izogibal srečanjem s predsednikom ZDA Georgeom Bushem ter bolj ubogal svojo demokratsko ženo iz klana Kennedyjevih Mario Shriver in zmagal brez večjih težav. Schwarzenegger je postal guverner Kalifornije leta 2003, ko je zmagal na posebnih volitvah za odstavitev demokratskega guvernerja Grayja Davisa. V petek je obljubil, da bo vodil sredinsko politiko.

Sredinsko ni neodločno

Na ameriškem jugu in zahodu je beseda "sredinski" v politiki doslej veljala za neodločnost v skladu z rekom, da sredinske politike čaka ista usoda kot male živali, ki prečkajo avtocesto. Schwarzenegger se je odločil, da ji da nov pomen. V govoru je dejal, da sredinskost ne pomeni razvodenelost ali toplo vodo, ampak uravnoteženost in stik z realnostjo. Ob citiranju svetega pisma je dejal, da je podobno kot Pavel na poti v Damask spregledal in videl, da so ljudje željni nove politike, ki presega stare nalepke in prepire, in da je vse več neodvisnih volivcev, ki kažejo začetek novega obdobja.

Schwarzenegger je prisegel na družinsko sveto pismo iz leta 1878 pred predsednikom državnega vrhovnega sodišča Ronaldom Georgeom. Ob tem ga podpirala soproga Maria Shriver, saj še vedno ni povsem okreval od hudega zloma desne noge na smučanju v državi Idaho 23. decembra. Zaradi poškodbe je tudi izpustil del slovesnosti, na katero je povabil vsa znana demokratska imena, od nove predsednice zveznega predstavniškega doma Nancy Pelosi, do obeh senatork Dianne Feinstein in Barbare Boxer.

Nobena od naštetih ni prišla, a pa je bilo v Sacramentu dovolj drugih demokratov, na čelu z vodjo ceremonije, nekdanjim županom San Francisca Willijem Brownom. Schwarzenegger si je za svoj drugi mandat zadal ambiciozno agendo reform zaporniškega sistema in zdravstvenega sistema, zato je njegov pomik v sredino politična nujnost, ker kongres nadzirajo demokrati.