Schwarzenegger razburil republikance

Arnold Schwarzenegger je poskrbel za razburjenje v vrstah njegove republikanske stranke s svojim predlogom uvedbe splošnega zdravstvenega zavarovanja za vse prebivalce Kalifornije.

Objavljeno
09. januar 2007 11.27
Arnold Schwarzenegger
Sacramento - Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger je le tri dni po prisegi za drugi mandat poskrbel za razburjenje v vrstah njegove republikanske stranke s svojim predlogom uvedbe splošnega zdravstvenega zavarovanja za vse prebivalce Kalifornije. Schwarzeneggerjev program bo, če bo potrjen, zdravstveno zavaroval še preostalih 6,5 milijona prebivalcev Kalifornije, ki si doslej tega niso mogli privoščiti.

Guvernerjev program predvideva, da za splošno zdravstveno zavarovanje vseh prebivalcev Kalifornije prispevajo vsi - od zdravnikov, bolnišnic, zavarovalnic, delodajalcev in delavcev, za kar bodo vsi prav tako deležni nekaj vzpodbud.

Schwarzenegger namerava najprej zavarovati vse otroke, ne glede na priseljenski status, kar bo plačano iz državnega in zveznega denarja preko razširjenega programa. To ni všeč nasprotnikom nezakonitega priseljevanja v ZDA. Schwarzenegger je dejal, da ni več vprašanje, ali ljudi zavarovati ali ne, ampak je lahko vprašanje le, kako to storiti na stroškovno najbolj učinkovit način.

Državne subvencije za reveže

Njegov načrt predvideva, da reveži, ki niso dovolj revni, da bi se lahko zavarovali prek obstoječega državnega programa, dobijo državne subvencije, nekaj pa prispevajo sami. Delodajalci z najmanj 10 zaposlenimi bodo morali tem omogočiti zavarovanje ali pa bodo morali plačati v državni sklad štiri odstotke denarja, predvidenega za plače.

Zavarovalnice ne bodo več smele zavračati zavarovanja bolnim ljudem, bolnišnice pa bodo prispevale štiri odstotke od svojega prihodka. Scharzenegger je prepričan, da se bo njegov predlog izšel, saj naj bi z njim letno v državi prihranili 10 milijard dolarjev za stroške zdravljenja.