SDP najbolj priljubljena stranka na Hrvaškem

Največja hrvaška opozicijska stranka, SDP Ivice Račana, je v javnomnenjski raziskavi, ki jo je danes objavil hrvaški dnevnik Jutarnji list, zasedla prvo mesto.

Objavljeno
20. februar 2007 14.12
Ivo Sanader: Hrvaška ne bo tolerirala "izzivanja"
Zagreb – Največja hrvaška opozicijska stranka, Socialdemokratska stranka (SDP) Ivice Račana je v javnomnenjski raziskavi o priljubljenosti strank, ki jo je danes objavil hrvaški dnevnik Jutarnji list, zasedla prvo mesto. SDP je dobila 30,1 odstotka glasov podpore, sledijo vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) s 25,5 odstotka in opozicijske stranke: Hrvaška narodna stranka (HNS), Hrvaška kmečka stranka (HSS) in Hrvaška stranka prava (HSP), ki so dobile 10,5, devet oziroma 7,8 odstotka glasov.

Če bi volitve bile danes, bi volilni prag za vstop v sabor, ki je pet odstotkov, prestopila tudi Hrvaška stranka upokojencev (HSU), ki je dobila 6,6 odstotka glasov podpore. V javnomnenjski raziskavi je sodelovalo 1005 anketirancev.

Javnomnenjska raziskava je tako razkrila, da se je zgodil preobrat na politični sceni, saj je SDP za pet odstotkov bolj priljubljena kot januarja letos, medtem ko je HDZ izgubil sedem odstotkov. Jutranji list ocenjuje, da je sedanja priljubljenost SDP posledica bolezni Ivice Račana, ki se zaradi raka zdravi v muenchenski bolnišnici.

Zagrebški časnik dodaja, da je HDZ sedaj na svojem mesečnem povprečju, januarja pa so imeli 32 odstotkov podpore, ker je vlada imela nekaj priljubljenih potez konec prejšnjega leta. Potem so se v javnosti pojavile afere, kot so Sanaderjeve neprijavljene dragocene ure ali poskus izdaje dovoljenja za izgradnjo rokometnih igrišč za svetovno prvenstvo 2009 brez javnega razpisa.

Anketa je tudi pokazala, da je 65 odstotkov vprašanih razočaranih zaradi neizpolnjenih obljub vladajočega HDZ. V danes objavljeni javnomnenjski raziskavi se je tudi rahlo povečala priljubljenost hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću, ki uživa podporo tri četrtine hrvaških državljanov (76,5 odstotka) in je prepričljivo najbolj priljubljen politik na Hrvaškem.