Se bodo protestanti in katoliki spravili?

Dogovor o delitvi oblasti med protestanti in katoliki na Severnem Irskem je še vedno mogoče doseči do ponedeljka. Takrat poteče rok za oblikovanje severnoirske vlade.

Objavljeno
25. marec 2007 17.45
Prvo srečanje med Sinn Feinom in severnoirsko policijo
Belfast - Dogovor o delitvi oblasti med protestanti in katoliki na Severnem Irskem je še vedno mogoče doseči do ponedeljka.

Takrat poteče rok za oblikovanje severnoirske vlade, čeprav je glavna protestantska Demokratična unionistična stranka v soboto predlagala šesttedensko podaljšanje roka, je ocenil britanski minister za Severno Irsko Peter Hain.

Hainov odlok o izvolitvi regionalne vlade

Hain je sicer danes podpisal odlok, po katerem se bo severnoirska skupščina sestala v ponedeljek in izvolila vlado.

Kot je dejal Hain, sobotna odločitev predstavnikov DUP, da zavrnejo obstoječi rok za dogovor o severnoirski regionalni vladi, a obenem predlagajo, naj Velika Britanija omenjeni rok odloži za šest tednov, vsebuje tudi dobre novice.

DUP se je namreč s tem zavezal, da bo v največ šestih tednih sedel za pogajalsko mizo z največjo katoliško stranko na Severnem Irskem, Sinn Feinom, in Velika Britanija si bo prizadevala, da se to tudi zgodi. "To je prvič, da je DUP dejal, da si bo delil oblast s Sinn Feinom. Ljudje so govorili, da se to ne bo nikoli zgodilo, in gre za pravi preboj," je poudaril Hain.

DUP in Sin Fein lahko blokirata nominacije

Hain je danes podpisal odlok, ki omogoča, da se severnoirski 108-članski parlament, ki je bil izvoljen na volitvah 7. marca, v ponedeljek sestane in na zasedanju izvoli 12 članov regionalne vlade. Največji stranki, DUP in Sinn Fein, lahko sicer vse nominacije blokirata. Hain sicer še vedno upa, da bo DUP presenetil in bo sprejel nominacije, čeprav je to možnost v soboto zavrnil. Vendar pa britanski minister ni želel jasno povedati, kaj sledi, če bodo protestanti v skladu s pričakovanji kandidate za novo vlado v ponedeljek vendarle zavrnili. Dejal je le, da če se odloči London skupščino razpustiti, bo njihova blokada hitro končana.

Skupna katoliško-protestantska vlada bi prinesla izboljšanje življenj vseh prebivalcev Severne Irske


Sobotni predlog DUP, katerega vsebina je bila objavljena danes, pravi, da bi oblikovanje skupne katoliško-protestantske severnoirske vlade prineslo "resnično in pomembno izboljšanje življenj vseh prebivalcev Severne Irske". Obenem se je stranka zavezala, da "bo podprla in polno sodelovala v severnoirski izvršni oblasti, če bodo nanjo do dogovorjenega majskega datuma prenešene obljubljene pristojnosti".

Predlog poleg tega namiguje, da utegne voditelj DUP Ian Paisley v ponedeljek pristati, da vstopi v skupni odbor s Sinn Feinom in drugimi strankami, znotraj katerega bi se začela pogajanja o programu nove vlade - a le, če se rok za oblikovanje vlade podaljša do maja.

Iniciative Londona

Skupščina v Belfastu se je prvič po treh letih in pol sestala maja lani, dogovora o oblikovanju nove vlade pa ni mogla doseči. Oktobra lani sta nato britanski premier Tony Blair in njegov irski kolega Bertie Ahern severnoirske voditelje zbrala v škotskem St. Andrewsu, kjer je bil sprejet nov načrt za obnovo avtonomne oblasti: razpustitev parlamenta 30. januarja, volitve novega 7. marca in oblikovanje vlade do 26. marca. London vztraja, da je to res zadnja priložnost, Blair, ki naj bi mesto premiera zapustil še letos, pa upa na uspeh, ki bi preglasil kritike na račun vojne v Iraku.

Največji problem pri oblikovanju regionalne vlade za Severno Irsko predstavlja sobivanje DUP in Sinn Feina, ki se ne moreta dogovoriti o sodelovanju. DUP namreč zavrača sodelovanje s Sinn Feinom, sicer političnim krilom Irske republikanske armade (IRA), češ da slednji še ni v celoti zavezan zakonu in redu. DUP naj bi sicer v regionalni vladi pripadlo pet izmed 12 mest, med njimi premiersko, Sinn Feinu štiri, zmernim strankam pa tri mesta. Da bi osladila ponudbo, je Velika Britanija Severni Irski ponudila še dodatno milijardo funtov (milijardo in pol evrov) sredstev, a le pod pogojem, da je vlada oblikovana do roka.