Se danski desničarji pripravljajo na rasno vojno?

Danska obveščevalna služba opozarja, da se vse več skrajnih desničarskih skupin tudi oborožuje.

Objavljeno
17. november 2011 17.51
Posodobljeno
17. november 2011 18.04
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

København - Danska obveščevalna služba (Pet) opozarja, da desničarska gibanja postajajo vse bolj skrajna. Po njihovih ugotovitvah, člani skrajnih desnih skupin »sestavljajo liste političnih nasprotnikov in med drugim pridobivajo tako orožje kot znanje borilnih veščin«, s katerimi se pripravljajo na »rasno vojno«.

V zadnjem času se v državi stopnjuje tudi nasilje med skrajno desnimi in levimi skupinami. Kot poroča Pet, je število članov obeh gibanj zaenkrat nizko, a so pri nabiranju novih rekrutov nadvse uspešni. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nove člane iščejo predvsem med člani tolp.

Obveščevalna služba še opozarja, da so posamezniki, ki nameravajo nase opozoriti s terorističnim napadom, težje izsledljivi kot skupine. Zadnje čase pa vse pogosteje beležijo prav napade posameznikov.

Poročilu Peta je botroval teroristični napad Norvežana Andersa Behringa Breivika, ki se je 22. julija podal na morilski pohod po svoji domovini. Danska obveščevalna služba je skupaj z norveškimi kolegi preiskovala morebitno povezavo med Breivikom in danskimi skrajneži, a je ni našla. Se pa bojijo, da bo teroristični napad na Norveškem spodbudil tudi danske skrajne desničarske skupine.