Še en čudež v Međugorju: Sveta Marija, svetlobe polna …

Romarsko naselje v južni Hercegovini, blizu Mostarja, je »dočakalo« še en čudež, tokrat svetlečo Marijo.

Objavljeno
30. september 2013 20.21
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Hrvaška javnost je razdeljena. Polovica, ali morda še kaj več, jih je prepričana, da je to potegavščina, drugi pa, da je to še en čudež, kakršni se v romarskem Međugorju dogajajo.

Zadnje dni septembra se je v tem mestu, v hiši ženske, ta je bila leta 1981 med šestimi otroki, ki so trdili, da se jim je prikazala devica Marija, začel svetiti 40 let star Marijin kip. Pred njim sta takrat molili dve romarki iz Italije, vidkinja Vicka, lastnica hiše, pa je bila v tistem času v Italiji, kjer je imela predavanja.

Vest se je po tem romarskem središču, ki ga vsako leto obišče več sto tisoč ljudi iz vseh koncev in krajev, razširila v nekaj minutah, tako da so se pred hišo že nekaj ur po »čudežu« začeli množično zbirati verniki. Do zdaj, teden dni po čudežu, jih bilo menda že deset tisoč in več, poročajo spletni portali. Verniki trdijo, da kip sveti tako močno, da razsvetli vso sobo, vendar te svetlobe ni mogoče fotografirati. Nekaj profesionalnih fotografov je pojav menda poskušalo fotografirati z najboljšimi možnimi fotoaparati, vendar se na fotografiji ne vidi ničesar, so zapisali na spletnem portalu Međugorje-info.com.

Marija, Mati božja, kraljica miru, se v Međugorju prikazuje že več kot tri desetletja. Vendar ne le, da se prikazuje, ampak daje tudi sporočila vsem ljudem, vernikom in nevernim. Večina romarjev največkrat po tri dni podoživlja sporočila matere Božje in izkušnjo božje ljubezni.

Poznavalci međugorskih fenomenov pravijo, da je znanih kar nekaj primerov, ki so nekoliko neobičajni oziroma nadnaravni. Najbolj znana primera sta bronasti kip vstalega Jezusa za cerkvijo, ki se mu iz kolena vse leto cedijo kapljice vode, te so videti kakor solze, in Marijin kip iz Civitavecchia v Italiji, sicer kupljen v Međugorju, ki je točil krvave solze.

Neobičajnost oziroma nadnaravnost še ni bila potrjena, vendar se romarji kakor reka še vedno zlivajo pred svetišča in čakajo, molijo ter – upajo.

»Živimo v precej nemirnih časih, pojavljajo se različne skušnjave, ki ogrožajo vero,« je v enem od časnikov zapisal hrvaški publicist Ante Tomoć in dodal: »Morda celo ni daleč dan, ko bo Marija, Mati božja, nekega dne poslala sporočilo, da je zasvojenost s facebookom smrtni greh, ali da bo dejala, naj ljudje ne zapravljajo denarja za športne napovedi ali druge stave namesto za malico. Hm, morda utegne kmalu objaviti načrt predlogov za spremembe in dopolnila desetih božjih zapovedi.«

Na Hrvaškem se je več kot 86 odstotkov državljanov v popisu, opravljenem pred dvema letoma, opredelilo za katolike, zato ne čudi, da si ne upajo veliko govoriti čez međugorske čudeže. Vendar se kljub temu pojavljajo strokovnjaki, ki zatrjujejo, da je to le kip, ki ima fluorescenčno barvo in ponoči sveti, kakor fluorescenčni rožni venci, torej to ni nič nadnaravnega. Na spletnih straneh pa se je celo pojavila elektronska pošta s ponudbo, da je mogoče kupiti takšne kipe po različnih cenah – odvisno pač od velikosti. Cena? Prava malenkost, od 200 do 400 evrov.