Še en sporni uboj neoboroženega temnopoltega Američana

Nekdanji policist in njegov sin sta zasledovala 25-letnega tekača in med soočenjem je padel strel. 

Objavljeno
11. maj 2020 05.30
Posodobljeno
11. maj 2020 08.18
Demonstracije zaradi smrti Ahmauda Arberyja v Brunswicku. FOTO: Sean Rayford/AFP
New York – Petindvajsetletni Ahmaud Arbery je po zagotovilu svoje matere 23. februarja samo tekel po Brunswicku v Georgii, ko sta ga oče in sin Gregory in Travis McMichael zasledovala in ga je zadnji ustrelil. Gre za še en uboj temnopoltega Američana, ki so ga zagrešili samozvani belski varuhi reda, zato mnogi zahtevajo pravico.

V strahu, da bo uboj neoboroženega afriškega Američana znova ostal nekaznovan, so se oglasile številne znane osebnosti, kot so glasbeniki Jay-Z in Alicia Keys, televizijska zvezda Oprah Winfrey pa se je udeležila 2,26 milje dolgega pohoda v čast šestindvajsetemu rojstnemu dnevu, ki bi ga pokojni praznoval pred nekaj dnevi. In res območni tožilec več kot dva meseca ni zahteval aretacije nekdanjega policista Gregoryja McMichaela in njegovega sina, zaprli so ju šele po ogorčenem protestu javnosti. Georgijski preiskovalci so preiskavo zdaj predali zveznim.

image
Mesto uboja temnopoltega mladeniča. FOTO: Sean Rayford/AFP


Nekaj dvoma o trditvah, da je Ahmaud Arbery samo tekel po soseščini, vzbuja drug posnetek, ki kaže njegov kratki vstop v garažo nedograjene hiše, a je njegov oče opozoril, da se ob morebitnem prestopku pokliče policijo, McMichaelova pa sta njegovega sina zasledovala kot žival. McMichael starejši je po pisanju lokalnih medijev sodeloval v enem od prejšnjih policijskih pregonov Ahmauda Arberyja, ki je pri devetnajstih letih na košarkarsko tekmo v svoji šoli prinesel  strelno orožje, leta 2018 pa so ga aretirali zaradi kraje v trgovini.

Po prepričanju njegove družine ti mladostniški prestopki nimajo nič s sodobnim linčem, ki je zahteval življenje njihovega sina. Policijska poročila tudi niso potrdila navedb obtožencev uboja o vrsti nedavnih vlomov v soseščini, res pa je lastnik nedograjene hiše, v katero je vstopil temnopolti mladenič, povedal, da ni prijavil nedavne kraje ribiške opreme. McMichaelova pravita, da sta Arberyja zasledovala zaradi takšnih sumov, po njunih interpretacijah pa je pokojni napadel Travisa McMichaela, ta pa da ga je nato ustrelil v samoobrambi. Dejanje je na prenosnem telefonu snemal njun sosed, ki je prav tako postal pozoren na neznanca v soseščini.

image
Nekateri krivdo pripisujejo tudi retoriki, ki jo spodbuja republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Mark Wallheiser AFP – International News Agency


Protestniki po vseh ZDA pa verjamejo, da je Ahmaud Arbery z življenjem plačal barvo svoje kože in županja Atlante Keisha Lance Bottoms del odgovornosti pripisuje retoriki Bele hiše. Ljudje, ki so nagnjeni k rasizmu, zaradi tega izražajo svoja nagnjenja na načine, ki jih drugače v letu 2020 ne bi videli, je prepričana temnopolta demokratka. A je tudi republikanski predsednik Donald Trump uboj označil za skrb vzbujajočega ter družini in prijateljem izrazil sožalje. Tudi republikanski guverner Georgie Brian Kemp meni, da je posnetek grozljiv in da si prebivalci zvezne države zaslužijo odgovore.

Medtem so nedaleč od Brunswicka aretirali dvajsetletnika, ki je na facebooku grozil protestnikom, v soboto pa so se v mestu zbrali oboroženi pripadniki gibanja Črni panterji.