Se protiraketni ščit seli v Izrael in Turčijo?

Uradni Washington naj bi opustil načrte o postavitvi protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ter začel iskati alternativne možnosti za postavitev ščita v Izraelu in Turčiji.

Objavljeno
27. avgust 2009 14.43
Načrtovani protiraketni ščit naj bi ZDA ščitil pred možnostjo jedrskega napada sovražnih držav
Mo. B.
Mo. B.
Varšava - Uradni Washington naj bi opustil načrte o postavitvi protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ter začel iskati alternativne možnosti za postavitev ščita v Izraelu in Turčiji, piše poljski dnevni časopis.

Gazeta Wyborcza citira Rikija Ellisona, zagovornika protiraketnega ščita na Poljskem, ki je dejal, da Pentagon išče nova alternativna mesta za postavitev ščita. Ameriška oblast zapisanega v časopisu še ni potrdila.

Gazeta Wyborcza je še zapisal, da uradni Washington premišljuje o postavitvi protiraketnega ščita na ladjah in v svojih vojaških bazah v Izraelu in Turčiji. Potencialne kandidatke so tudi balkanske države. Ellison je povedal, da na zadnji konferenci ameriški generali "niti enkrat" niso omenili prvotnega načrta postavitve, ki ga je osnovala administracija nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha.

Bushev naslednik Barack Obama naj bi se takoj, ko je zasedel predsedniško mesto, lotil načrta o postavitvi protiraketnega ščita, ki je dvignil nemalo prahu. Neznani ameriški kongresnik je za časopis še povedal, da uradni Washington že nekaj časa išče pravne možnosti za popolno izključitev evropskih držav iz načrta.

Leta 2008 sta Varšava in Washington podpisala sporazum o postavitvi desetih ameriških raket dolgega dosega, ki naj bi služile zračni obrambi. Projekt naj bi stekel leta 2013. Washington je postavitev ščita opravičil s potencialnim napadom Irana, uradna Moskva pa je načrte takoj obsodila, češ da ji ZDA grozi s postavitvijo jedrskih bojnih konic prav pred domačim pragom.