Se Rusija pripravlja na »kapitulacijo«?

Putin je pred vrhom G20 podprl iniciativo predstavnikov sveta federacij, ki pozivajo k dialogu z ameriškimi kolegi.

Objavljeno
04. september 2013 17.29
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V severni ruski prestolnici Sankt Peterburgu se jutri začenja vrhunsko zasedanje G20, na katerem bodo lahko predstavniki svetovne politične­ elite prvič osebno izmenjali­ poglede na krizo v Siriji, ki se je zaostrila po napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska.

Gostitelj vrhunskega zasedanja razvitih in držav v razvoju je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na predvečer srečanja odgovarjal na vprašanja tiskovne agencije AP in ruske televizijske postaje Prvi kanal. Kar zadeva morebitno vojaško posredovanje v Siriji, je poudaril, da Rusija ne izključuje podpore vojaški intervenciji, če bodo predstavljeni nedvoumni dokazi, da za kemičnim napadom stoji sirska vojska. »V skladu z mednarodnim pravom lahko uporabo orožja proti suvereni državi avtorizira samo varnostni svet Združenih narodov. Vse ostalo je mogoče klasificirati le kot agresijo.«

Radikalno nastrojeni ruski komentatorji so nemudoma skočili pokonci in se začeli spraševati, ali bo Rusija nemara kapitulirala pred Združenimi državami Amerike, in to celo na lastnem terenu. Čeprav se strinjajo, da je od Putinovih besed do podpore vojaški intervenciji še daleč, je bilo med drugim mogoče prebrati, »da je napačno že to, da se Rusija moralno pripravlja na takšno možnost«.

Putin je pozval k natančni preiskavi napada, o katerem po njegovem za zdaj ni jasnega popolnoma nič. »Prepričali nas bodo samo jasni dokazi o tem, kdo in kakšno sredstvo je bilo uporabljeno. V tem primeru smo pripravljeni na najbolj odločen in resen odgovor,« je poudaril. Vse, ki razpolagajo z dokazi, da so kemično orožje uporabile enote sirskega predsednika Bašarja al Asada, je pozval, naj jih nemudoma predstavijo v varnostnem svetu Združenih narodov.

Odgovarjal je tudi na vprašanje o pretresljivih videoposnetkih, ki prikazujejo domnevne otroške žrtve kemičnega napada. »Nedvomno gre za strašne kadre, vprašanje je le, kdo je kriv za napad in kdo je ustvaril posnetke. Posnetki ne dajejo odgovora o tem, kdo stoji za napadom. Eno od mnenj je, da gre za delo upornikov, o katerih dobro vemo – to priznava tudi ameriška administracija –, da so povezani z Al Kaido. Vedno so izstopali po svoji krutosti,« je namigoval na v Rusiji priljubljeno verzijo, da za napadom stojijo pripadniki islamistične fronte Al Nusra.

Putin je podprl tudi iniciativo predstavnikov sveta federacij, zgornjega doma ruskega parlamenta, ki pozivajo k dialogu z ameriškimi kolegi. »Kot parlamentarka in diplomatka vas pozivam, da začnemo sodelovati in preprečimo usodni korak, preden bo prepozno,« je v pismu ameriškemu senatu zapisala predsednica sveta federacij in najvplivnejša ruska političarka Valentina Matvijenko. Opozorila je, da bi bilo ameriško posredovanje mimo varnostnega sveta Združenih narodov »resna kršitev pravil mednarodnega prava in voda na mlin ekstremistom in radikalom na Bližnjem vzhodu.«

S podobnim pozivom k previdnosti se je rusko obrambno ministrstvo odzvalo na izraelsko-ameriški preizkus protiraketnega sistema v Sredozemskem morju, ki so ga bili pripravljeni priznati šele, ko je Rusija sporočila, da je njen radar v Armaviru zaznal dva balistična »objekta«, ki sta pristala v morju. »Sredozemlje je sod smodnika. Dovolj je vžigalica in ogenj se lahko razširi ne samo po soseščini, ampak po vsem svetu,« je opozoril namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov.