Se Silviu Berlusconiju maje premierski stolček?

Dan D za Berlusconija, Grčija že v pričakovanju novega

Objavljeno
08. november 2011 08.46
Posodobljeno
08. november 2011 09.30
T. L.
T. L.

RIM, ATENE – Danes bo napeto v Italiji in v Grčiji. V italijanskem parlamentu bodo glasovali o javnih financah, kar bo pokazalo, ali ima Berlusconijeva vlada med poslanci še zaupnico. Ekonomska kriza je v tej državi na vrhuncu, Italija je najbolj zadolžena v evroobmočju. Berlusconi ima težave tako v stranki kot na premierskem položaju – prepogosti so njegovi obiski sodišča. Vendar pa se Berlusconi ne predaja in ne namerava oditi prostovoljno.

Berlusconijev telefonsko obarvan večer

Italijanski mediji pišejo, da je Berlusconi včeraj ves večer preživel ob telefonskih pogovorih (bolje rečeno dogovorih). Zastopnikom, ki mu ne zaupajo popolnoma, obljublja vse: od denarja do položajev, da bi le obdržal svoj premierski stolček. Berlusconi resda nima podpore, vendar iz preteklih glasovanj dobro ve, da je mogoče večino težav rešiti z denarjem. Ali bo tudi tokrat tako, bo znano danes.

Grčija v iskanju nadomestnega premierja: odločitev bo padla danes

Grčija naj bi danes objavila, kdo bo nadomestil dosedanjega premierja Georgea Papandreouja in državo rešil pred bankrotom, ki vztrajno trka na vrata države. Papandreou se bo poslovil od premierskega položaja takoj, ko bo njegov naslednik imenovan. Mednarodna skupnost močno pritiska na Grčijo, da vendarle razreši notranjepolitično krizo ter s tem umiri dogajanje na svetovnih trgih in zaščiti evroobmočje. 

Evropski voditelji pa od nove vlade zahtevajo pisno obljubo, da se bodo držali dogovorjenih varčevalnih ukrepov, ki jih je sprejela že Papandreoujeva vlada v odhodu.

Papademos namesto Papandreouja?

Kot resnega kandidata za novega premierja se omenja ime nekdanjega namestnika predsednika Evropske centralne banke (ECB) Lucasa Papademosa, medtem ko naj bi dosedanji finančni minister Evangelos Venizelos, za katerega so menili, da bi lahko postal premier, ostal na dosedanjem položaju.