Se Slonokoščeni obali obeta mir?

Predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo in vodja upornikov Guillaume Soro sta danes podpisala mirovni dogovor, ki predvideva konec večletnih bojev.

Objavljeno
04. marec 2007 22.43
Predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo in vodja upornikov v tej zahodnoafriški državi Guillaume Soro
Ouagadougou/Pariz - Predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo in vodja upornikov v tej zahodnoafriški državi Guillaume Soro sta danes podpisala mirovni dogovor, ki predvideva oblikovanju nove skupne vlade v petih tednih in postopno odpravo demilitariziranega območja, ki ga nadzirajo mirovne sile ZN in Francije. Uradni Pariz je že izrazil zadovoljstvo z dogovorom in menil, da so sedaj vzpostavljeni pogoji za odhod mednarodnih sil.

Dogovor sta strani sklenili v prestolnici sosednje Burkine Faso in pomeni prvi dosežek neposrednega dialoga, ki sta ga strani začeli februarja ob posredovanju predsednika Burkine Faso Blaisea Compaoreja in mednarodne skupnosti. Dogovor sta danes Gbagbo in Soro podpisala v njegovi navzočnosti in navzočnosti predstavnika ZN v Slonokoščeni obali Abuja Muse.

Konflikt v Slonokoščeni obali sega v leto 2002, ko so po neuspelem poskusu državnega udara na Gbagba uporniki zadržali nadzor na severu te nekdanje francoske kolonije, bogate s kakavom, vlada pa na jugu.

Upornike bodo pomilostili

Dogovor predvideva, da bodo demilitarizirano območje oziroma t.i. območje zaupanja, ki so ga vzpostavili konec leta 2002, odpravili v desetih mesecih in tam znova vzpostavili prosti pretok blaga in ljudi. Sedaj na tem območju, ki poteka čez državo od vzhoda proti vzhodu s ciljem preprečitve spopadov, deluje 7000 pripadnikov ZN in 3500 francoskih vojakov. Namesto tega območja bodo v skladu z dogovorom vzpostavili zeleno črto z opazovalnimi točkami mirovnih sil ZN in Francije. Število slednjih bodo vsaka dva meseca zmanjšali za polovico do končnega umika.

Dogovor po oblikovanju vlade predvideva tudi obnovo pomilostitev in razorožitev upornikov ter njihovo vključitev v redno vojsko. Dogovor se dotika tudi glavnega spornega vprašanja, registracije volivcev, ki je bilo doslej glavna ovira za dosego dogovora med stranema. Dogovor sedaj predvideva, da bodo volivcem izdali rojstne liste, s katerimi bodo lahko dokazali, da so volilni upravičenci.

Varnostni svet ZN je sicer v resoluciji iz novembra lani že pozval Slonokoščeno obalo k pripravi svobodnih in poštenih volitev do 31. oktobra letos 2007, kar je sicer že dve leti po tem, ko je Gbagbu iztekel mandat. VS ZN je k pripravi volitev pozival že leto prej, a resolucije s tem pozivom oblasti niso uresničili zaradi spora z uporniki.