Še zadnja priložnost za preprečitev poraza?

Iz Afganistana, ki so ga Američani s britansko pomočjo napadli na začetku oktobra 2001, prihajajo novice o številnih volilnih goljufijah, letošnji avgust pa utegne postati najbolj smrtonosni mesec za ameriške vojake v tej državi.

Objavljeno
28. avgust 2009 22.28
Boris Čibej
Boris Čibej
Washington - Iz Afganistana, ki so ga Američani s britansko pomočjo napadli na začetku oktobra 2001, prihajajo novice o številnih volilnih goljufijah, letošnji avgust pa utegne postati najbolj smrtonosni mesec za ameriške vojake v tej državi. Ameriške oblasti, ki so zaskrbljene zaradi upadanja domače podpore afganistanski vojni, iščejo novo strategijo v boju proti talibom, ki so se v slabih osmih letih vojskovanja prelevili v izkušene in odločne nasprotnike. Po mnenju Anthonyja Cordesmana iz washingtonskega Centra za strateške in mednarodne študije je bilo dosedanje vodenje vojne katastrofalno, ZDA pa bodo vojno izgubile, če administracija predsednika Baracka Obame ne bo povečala sredstev in števila vojakov.

V časniku Washington Post so včeraj poročali, da sta na nedavnih predsedniških volitvah goljufala oba glavna tekmeca, dosedanji predsednik Hamid Karzai in nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah, ki se bosta po vsej verjetnosti pomerila v drugem krogu. V tedniku Time pa so pred dnevi zapisali, da je »absurdnost organiziranja volitev v obubožani državi, v kateri osrednje oblasti komajda vladajo, uporniška gverila pa je zagrozila, da bo ubila vsakogar, ki bo oddal svoj glas, lepo ponazarja našo afganistansko dilemo«. Predsednik Obama je že večkrat izjavil, da je bila afganistanska vojna v nasprotju z nesmiselnim napadom na Irak »nujna«, a zaradi številnih žrtev med ameriškimi vojaki, uspehov uporniških talibov, upadanja podpore vojni med ameriškimi državljani in prevladujočega mnenja med zunanjepolitičnimi analitiki, da ZDA izgubljajo propagandno vojno proti ekstremistični islamistični ideologiji, se je nova administracija znašla v težavnem položaju.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi televizije ABC in časnika Washington Post se je prvič po začetku vojne razpoloženje ljudstva obrnilo, saj kar 51 odstotkov Američanov meni, da se v Afganistanu nima smisla bojevati. Le 24 odstotkov vprašanih je menilo, da bi tja kazalo poslati vojaške okrepitve, 45 odstotkov pa jih je izjavilo, da bi morali število vojakov zmanjšati.

Ljudsko razpoloženje je v nasprotju s priporočili o povečanju števila vojakov, ki jih bo po predvidevanju analitikov Beli hiši v kratkem predstavil general Stanley McChrystal, ki poveljuje več kot 100.000 ameriškim in Natovim vojakom v Afganistanu. Cordesman, ki je McChrystalu pomagal pri izdelavi študije, je pred dnevi na okrogli mizi inštituta Brookings izjavil, da je povečanje sredstev in vojakov zadnja priložnost, če ZDA nočejo izgubiti vojne v Afganistanu. Po njegovih besedah v zadnjih sedmih letih Washington ni imel nobene strategije bojevanja v tej državi, večina pomoči je poniknila v žepih korumpiranih politikov, hkrati pa je Pentagon zavajal ameriško javnost glede lastnih uspehov in naraščajoče uporniške grožnje.

»Prejšnji teden sem se pogovarjal z nekaj našimi vojaki, ki so se zapletli v spopade s talibi. Rekli so mi, da je bilo tako, kakor da se bojujejo z marinci. Talibi so zelo dobro izurjeni ter bolje organizirani in precej trši nasprotniki kakor nekoč,« je pred dnevi za Time izjavil prvi mož združenega poveljstva vseh ameriških oboroženih sil admiral Mike Mullen. Njegove izjave potrjuje število žrtev med ameriškimi vojaki, saj je v avgustu do četrtka umrlo že 44 Američanov. Toliko jih je padlo tudi prejšnji mesec, ki je veljal za najbolj smrtonosnega, a do konca avgusta je še nekaj dni. Od začetka vojne je v Afganistanu umrlo vsaj 726 pripadnikov ameriških oboroženih sil. Letošnje leto je daleč najbolj nevarno za vse zavezniške vojake: do četrtka jih je v Afganistanu umrlo 299, lani pa jih je v vsem letu padlo 294.

Pač pa je bilo letos manj žrtev med civilnim prebivalstvom, kar je bil glavni razlog za sovražno razpoloženje prebivalstva do okupatorjev. »Naša glavna naloga je zaščita ljudi,« je pred dnevi izjavil general McChrystal. Washington si prizadeva, da bi pridobil na svojo stran »srca in duše« prebivalcev Afganistana, saj po besedah posebnega odposlanca za Afganistan in Pakistan Richarda Holbrooka »izgubljamo informacijsko vojno«. Zato v Beli hiši pripravljajo posebni propagandni oddelek, ki mu bodo namenili do 150 milijonov dolarjev na leto, s katerimi bodo razvili omrežja mobilne telefonije v regiji, izučili tamkajšnje novinarje in ustanovili posebne radijske postaje, ki se bodo postavile po robu dobro razvitemu in razvejenemu informacijskemu in propagandnemu sistemu islamskih skrajnežev.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo