Še zadnji Bushev poskus

Štiri leta po začetku iraške vojne in le dve leti pred koncem mandata bo George W. Bush še zadnjič poskušal oblikovati Irak po svoji podobi.

Objavljeno
11. januar 2007 22.00
Barbara Kramžar, dopisnica Dela iz ZDA
Štiri leta po začetku iraške vojne in le dve leti pred koncem mandata bo George W. Bush še zadnjič poskušal oblikovati Irak po svoji podobi – v vzorčni otok v Arabsko-Perzijskem morju politične in gospodarske nesvobode, obsedenosti z Izraelom in nagnjenosti k poslušanju islamskih skrajnežev. Mnogi po svetu in doma vidijo Busha kot del problema, ameriška vojaška navzočnost naj bi preprečevala spravo med suniti, šiiti in kurdi, predsednik pa meni, da se lahko v zgodovini postavi ob bok rušitelju komunizma Ronaldu Reaganu le, če se ne bo do konca sesula njegova strategija modernizacije Bližnjega vzhoda. Še več, zaradi morilske moči Al Kaide verjame, da je od tega odvisna celo domača varnost ZDA. V nasprotju z Jamesom Bakerjem je prepričan, da mu nedemokratične države, kakršni sta Iran ali Sirija, nočejo pomagati, ker da je njihov totalitarni obstoj odvisen od ameriškega neuspeha.

Za svoj zadnji iraški poskus je ameriški predsednik že obračunal s strategijo generalov Caseyja in Abizaida, po kateri so ameriški vojaki pogosto v oporiščih čakali na boljšo izurjenost iraške vojske. Zdaj ne gre le za okrepitve – z generalom Davidom Petraeusom bo ameriška vojska v Bagdadu in uporniškem Anbarju bolj vidna, a tudi bolj ranljiva. Ali lahko ameriška javnost vzdrži podobe stotin novih krst z ameriško zastavo?

Bush, skratka, stoji ali pade z iraškim premierom Malikijem, za tega pa je znano, da se še ni resno spopadel s šiitskimi odredi smrti. Menda je še novembra hotel, da se Američani umaknejo na obrobje Bagdada in tam obračunavajo s sunitskimi uporniki. Res je, da so ti začeli morilski krog nasilja in da so prav ti povezani z Al Kaido, toda za mir v Iraku bo moral šiitski premier pridobiti tudi sunite. Bush pričakuje, da se bo to zgodilo, če bodo močnejšo palico spremljale tudi politične, naftne in druge koncesije podpornikom usmrčenega Sadama Huseina. Na teh predpostavkah bo zgodovina kmalu razmišljala, ali naj ga v svoje anale vpiše kot vizionarja, ki ga mnogi niso razumeli, ali pa kot eno največjih predsedniških katastrof v zgodovini ZDA.