Se ZDA odpovedujejo svojemu protiraketnemu ščitu?

Protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA namestiti v Evropi, bi bil proti ogromnemu ruskemu arzenalu povsem nekoristen, je ob obisku v Ukrajini zatrdil generalporočnik Henry Obering.

Objavljeno
14. marec 2007 19.20
General Henry Obering
Kijev- "Protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA namestiti v Evropi, bi bil proti ogromnemu ruskemu arzenalu povsem nekoristen", je ob obisku v Ukrajini zatrdil vodja ameriškega programa protiraketnega ščita, general Henry Obering. Predstavnik Pentagona je obenem izrazil upanje, da se bo trenutno ostro nasprotovanje Moskve za načrtovani protiraketni obrambi sčasoma omililo.

Američani se niso premislili glede Češke in Poljske

Obering se mudi na dvodnevnem obisku v Ukrajini, katerega poglavitni namen je pojasniti ameriške načrte za postavitev delov protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem. Namen ščita je sicer obramba ZDA pred morebitnim raketnim napadom Irana, vendar pa je ta projekt izzval ostre kritike v Moskvi.

"Govorimo o vsega desetih prestreznih raketah. Nasproti več sto izstrelkom in na tisoče bojnim glavam, ki jih imajo Rusi, ne bi imele nobenega učinka. Poleg tega niso niti na primernem položaju, če bi nas zares skrbele ruske rakete," je novinarjem v Kijevu zatrdil Obering.

Njegov nastop so spremljali občasni vzkliki protestnikov, kot na primer "Jenki, pojdi domov!", ki pa so jih varnostniki prisilno odstranili. "Zelo sem vesel, ko vidim, da demokracija živi," je ob tem dejal Obering, na vprašanje, ali je bil tovrstnemu nasprotovanju priča še kje drugje, pa je odgovoril: "Samo v moji lastni državi."

ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti delov svojega protiraketnega ščita

ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti delov svojega protiraketnega ščita, utegnejo pa ukrajinska podjetja povabiti k sodelovanju pri tem projektu. Prozahodni ukrajinski predsednik Viktor Juščenko načrte ZDA sicer zagovarja, medtem ko proruski premier Viktor Janukovič svari, da bi lahko škodili odnosom Ukrajine z njeno veliko vzhodno sosedo.