Sedem obtoženih za umor Benazir Buto

Za atentat na nekdanjo pakistansko premierko decembra 2007 sta obtožena dva policista in pet domnevnih talibskih skrajnežev.

Objavljeno
05. november 2011 11.01
Posodobljeno
05. november 2011 11.05
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Islamabad − Obtožnico proti sedmerici so vložili na sodišču v Ravalpindiju. »Vsi obtoženi so zanikali krivdo in zahtevali sojenje,« je pojasnil pakistanski državni tožilec Čavdri Aza.

Med obtoženimi je po pisanju Slovenska tiskovne agencije tudi Saud Aziz, ki je bil v času atentata vodja policije v Ravalpindiju. Policista se bosta po besedah tožilca morala zagovarjati zaradi kršitve varnostne zakonodaje ter neustrezne zaščite Butove.

Pet domnevnih talibskih skrajnežev pa obtožnica bremeni »zločinske zarote«, saj so s severozahoda države domnevno privedli samomorilskega napadalca in ga skrivali v Ravalpindiju.

Butovo, dvakratna pakistanska premierka in prva ženska na tako visokem položaju v kaki muslimanski državi, so ubili 27. decembra 2007 med predvolilnim zborovanjem v Ravalpindiju. Umrla je v dvojnem napadu, ki sta ga izvedla samomorilski bombni napadalec in strelec s puško, dodaja STA.