Sedemmilijardti zemljan: Indijka ali Filipinka, Afričan ali Rus

Človeštvo prebilo še en mejnik: Kdo je sedemmilijardti novorojenček? Se je sploh že rodil?

Objavljeno
01. november 2011 19.18
Posodobljeno
02. november 2011 06.00
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – V ponedeljek so po vsem svetu slavili rojstvo sedemmilijardtega zemljana, vendar se tokrat, za razliko od prejšnjih milijardnih prelomnic, ne ve, kateremu novorojenčku bo pripadla jubilejna vrstna številka.

Filipini so prehiteli vse ostale z objavo novice, da je to postala Danica May Camacho, ki se je rodila v Manili nekaj minut pred polnočjo v nedeljo, vendar je nevladna organizacija Plan International le nekaj ur pozneje sporočila, da je sedemmilijardta članica naše velike družine postala mala deklica Nargis, ki je na svet privekala v vasici blizu Luknova, prestolnice indijske zvezne države Utar Pradeš. Danici in Nargis se je pridružil še mali Rus Aleksander, rojen v mestu Petropavlovsk-Kamčatskij na ruskem Daljnem vzhodu, čigar materi so lokalne oblasti izročile certifikat sedemmilijardtega zemljana. Tako je 31. oktober postal tipičen dan globalnega tekmovanja v vsemu, tudi v rojevanju.

Pravzaprav niti ni mogoče vedeti, kateri novorojenček je prvi prečkal mejnik, po katerem začenjamo šteti osmo milijardo ljudi, in analitiki OZN tudi sami priznavajo, da je bil 31. oktober izbran po projekciji rasti svetovnega prebivalstva, ki predvideva možnost napake za odstotek ali dva, kar pomeni, da se je sedemmilijardti član človeštva morda rodil že pred pol leta ali pa se bo rodil šele čez šest mesecev. Vsako minuto se rodi več sto dojenčkov, kampanjo dobrodelne organizacije za otrokove pravice Plan, da bi tokrat za nosilko okrogle številke razglasili deklico iz Indije, pa je spodbudila zastrašujoča statistika, ki pravi, da se v tej državi še zaostruje nenaravno razmerje, po katerem na vsakih tisoč dečkov, mlajših od šestih let, pride le 914 deklic. Zahvaljujoč pregledom z ultrazvokom in splavom se namreč v Indiji vsako leto rodi 600.000 deklic manj kot bi se jih, če ne bi bilo porušeno naravno razmerje spolov pri novorojenčkih.

Potem ko se je izkazalo, da Združeni narodi letos ne bodo razglasili konkretnega »prelomnega« zemljana, kot je to leta 1999 naredil njihov tedanji generalni sekretar Kofi Anan, ko je v Sarajevu dvignil v naročje Adnana Mevića, so v Utar Pradešu napovedali, da bodo izbrali sedem deklic, rojenih 31. oktobra v mestecu Mal, ki bodo simbolizirale vstop človeštva v osmo milijardo. Toda v Manili je mala Danica že dobila štipendijo za šolanje, certifikat za brezplačno obutev in čokoladno torto, njena starša Camille Galura in Florante Camacho pa sta se znašla v središču medijske pozornosti.

Medtem ko so drugje tekmovali, kdo bo dobil novorojenčka z visoko redno številko, je Kitajska ob preboju sedemmilijardtega mejnika objavila, da bo še naprej vztrajala pri strogem izvajanju politike enega otroka, pa čeprav je južna provinca Guangdong julija pozvala Peking, naj omili predpise tako, da bi bil drugi otrok dovoljen že, če je eden od staršev edinec. Kitajska mesta se namreč že spopadajo s problemi, povezanimi s staranjem prebivalstva, na jugu države pa že občutijo pomanjkanje delovne sile, toda cilj je še vedno ne preseči 1,45 milijarde prebivalcev do leta 2020, zato ostajajo tudi omejitve.

Tudi v Afriki so v ponedeljek slavili rojstvo sedemmilijardtega zemljana. Ko je brezposelna 19-letnica Nozipho Goqo rodila sina, mu je dala ime Gwakwanele, kar v zulujščini pomeni dovolj. Pravzaprav ni mogoče natančno določiti, z rojstvom katerega novorojenčka se je človeštvo okrepilo na sedem milijard.