Šejk Mohamed priznal odgovornost za 11. 9.

Prvi osumljenec za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001 Kalid Šejk Mohamed je med zaslišanjem priznal odgovornost za sodelovanje v vrsti terorističnih napadov.

Objavljeno
15. marec 2007 09.08
Kalid Šejk Mohammed
Washington - Prvi osumljenec za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001 Kalid Šejk Mohamed je med zaslišanjem v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi priznal odgovornost za sodelovanje v vrsti terorističnih napadov, med drugim za sodelovanje v napadih 11. septembra, so zapisali v sporočilu, ki ga je v sredo objavil Pentagon. Šejk Mohamed je priznal še odgovornost za napad na Svetovni trgovinski center (WTC) v New Yorku leta 1993 in napad na nočni klub na Baliju.

Član teroristične mreže Al Kaida, Pakistanec Šejk Mohamed, je v izjavi, ki jo je med zaslišanjem prebral nek ameriški častnik, sicer njegov zastopnik, priznal odgovornost za napade 11. septembra. "Odgovoren sem za operacijo 11. septembra od A do Ž," je v izjavi navedel Pakistanec.

Namen omenjenega zaslišanja, na katerem je bil po navedbah Pentagona prisoten tudi Šejk Mohamed, je bilo določiti njegov status "sovražnega borca". Pentagon novinarjem ni dovolili spremljanja zaslišanja, prav tako pa na njem niso smeli biti navzoči odvetniki.

Operativni vodja napadov?

41-letni Šejk Mohamed je bil do svoje aretacije v Pakistanu maja 2003 vojaški vodja "oddelka za zunanje operacije" Al Kaida. Od aretacije je bil zaprt v tajnosti. Po mnenju ZDA je bil operativni vodja napadov 11. septembra 2001.

Šejk Mohamed je v izjavi priznal tudi odgovornost za napade na WTC v New Yorku leta 1993 in napad na nočni klub na indonezijskem Baliju. V bombnih napadih na dva nočna kluba na Baliju sta leta 2002 umrla 2002 človeka. Skupno je prevzel odgovornost za 31 terorističnih operacij. Med njimi so poskusi atentatov na nekdanja ameriška predsednika Billa Clintona in Jimmyja Carterja ter na papeža Janeza Pavla II. med njegovim obiskom na Filipinih.

Pripravljal nov val napadov

Pakistanec je navedel tudi, da je pripravljal nov val napadov po tistih 11. septembra 2001 proti WTC in Pentagonu v Washingtonu. Ti napadi naj bi bili bili uperjeni na Library Tower v Los Angelesu, Sears Tower v Chicagu, na Plaza Bank v ameriški zvezni državi Washington in na Empire State Building v New Yorku.

Navedel je še, da je odgovoren za načrtovanje, financiranje in spremljanje operacij za uničenje ameriških vojaški ladij in tankerjev v Hormuški in Gibraltarski ožini ter v singapurskem pristanišču. Izjava navaja tudi načrt napada za uničenje Panamskega prekopa.

Šejk Mohamed je priznal tudi odgovornost na napad v Kuvajtu, v katerem sta umrla dva ameriška vojaka in za načrt atentata, ki ga je na čezoceanskem letu decembra 2001 poskušal izvesti Britanec Richard Reed, in sicer z eksplozivom v čevlju.

Zaslišanja potekajo že od petka

Na zaslišanjih v Guantanamu, ki potekajo od petka, je poleg Šejka Mohameda nastopilo še 14 drugih visokih članov Al Kaide, med njimi Ramzi Binalšib, eden od domnevnih organizatorjev napadov 11. septembra, Abu Zubejda, ki naj bi bil blizu vodji Al Kaide Osami bin Ladnu, in Hambali, ki je osumljen, da je organiziral napad na Baliju.

Če jim bodo potrdili status "sovražnega borca", jih bodo lahko obtožili. S tem bodo teroristični osumljenci dobili pravico do odvetnika in nastopa pred posebnimi vojaškimi sodišči. Te so uvedli z lansko jesenjo sprejetim zakonom in so za nekatere sporna.