Senat blokiral glasovanje o vojni v Iraku

Ameriški senat ni podprl resolucije, s katero je spodnji dom kongresa izrazil nasprotovanje pošiljanju novih enot v Irak. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je nenapovedano pripotovala v Irak

Objavljeno
17. februar 2007 22.53
Washington/Bagdad - Ameriški senat ni podprl resolucije, s katero je spodnji dom kongresa izrazil nasprotovanje pošiljanju novih enot v Irak. V 100-članskem senatu je neobvezujočo resolucijo predstavniškega doma, ki nasprotuje pošiljanju dodatnih 21.500 vojakov v Irak, kot to predvideva nova vojaška strategija predsednika Georgea Busha, podprlo 56 senatorjev. Za potrditev pa bi bilo potrebnih 60 glasov.

Senat je tako še drugič v 14 dneh zavrnil resolucijo, ki bi bila javna kritika Bushevemu načrtu. Vodja demokratske večine v kongresu Harry Reid je med razpravo opozoril, da resolucija pomeni priložnost za opozorilo predsedniku Bushu, naj ne stopnjuje vojne. Vodja republikancev Mitch McConnell pa je demokratom očital, da z nasprotovanjem napotitvi dodatnih enot ogrožajo vojake, ki so že v Iraku. Ker je demokratsko stališče med glasovanjem podprlo le sedem republikancev, je možnost za sprejem resolucije spodletela.

Riceova nenapovedano v Iraku

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je danes nenapovedano pripotovala v Irak. Kot so povedali na ameriškem veleposlaništvu v Bagdadu, se je vodja ameriške diplomacije ustavila na kratkem obisku. Ob tem je Riceova novinarjem povedala, da so prvi rezultati nedavno uvedenega varnostnega načrta v Bagdadu prepričljivi, opozorila pa je, da je načrt šele v začetni fazi.

Kot je povedala Riceova, je varnostni načrt, s katerim naj bi zajezili naraščanje nasilja v iraški prestolnici šele v začetnih fazah, trajal pa naj bi več časa, saj nasilja ne bodo zatrli v enem dnevu. Kot je medtem v Bagdadu povedal predstavnik iraške vojske Kasim al Musavi, se je število napadov in pobojev zmanjšalo za 80 odstotkov, iraški premier Nuri al Maliki pa je ameriškega predsednika Georgea Busha v petek obvestil, da so rezultati varnostnega načrta osupljivi.

Obisk Riceove v Iraku je sicer najvišji ameriški obisk v Iraku, odkar se je začel izvajati nov varnostni načrt, ki sta ga oblikovali ameriška in iraška vlada. Nov varnostni načrt, za podporo kateremu se je Bush obvezal poslati v Irak dodatnih 21.500 ameriških vojakov, so ameriške in iraške sile začele izvajati ta teden in doslej niso naletele na večji upor.

Se pa nasilje nadaljuje drugod po državi. V današnji eksploziji dveh avtomobilov bomb na tržnici v mestu Kirkuk na severu Iraka je po navedbah iraške policije umrlo najmanj deset ljudi, okoli 78 je bilo ranjenih. V kraju Hila južno od Bagdada sta medtem med obstreljevanjem umrli policistka in njena hčerka, v pretežno sunitski provinci Al Akbar pa je življenje izgubil ameriški marinec.

Demokrati simbolično proti napotitvi vojakov v Irak

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil simbolično resolucijo, ki izraža podporo ameriškim vojakom v Iraku in hkrati nasprotovanje napotitvi dodatnih 21.500 vojakov v Irak.

Za resolucijo, ki je sicer neobvezujoča, je glasovalo 246 članov predstavniškega doma, proti jih je bilo 182. Za resolucijo nista glasovala le dva demokrata, večinski stranki pa se je pridružilo 17 republikancev.

Demokrati: Politika Georgea Busha je zgrešena

Demokrati so v razpravi pred sprejemom resolucije poudarjali, da je politika ameriškega predsednika Georgea Busha zgrešena, ne prinaša rezultatov in potrebujejo resnične spremembe, zato naj bi bila resolucija šele prvi korak v to smer. Republikanci so zatrjevali, da je resolucija nesmiselna in nepomembna, po drugi strani pa menda katastrofalna za moralo vojakov in razveseljujoča za teroriste.

Republikanci nostalgični za Davidom Crockettem

Eden od republikancev je med razpravo celo vprašal, kaj bi se zgodilo, če kongres ne bi odgovoril na poziv za pomoč Davida Crocketta leta 1836 med bitko pri Alamu. Cinični komentatorji so ga morali spomniti, da bi potem ameriški branilci Alama pred mehiško vojsko verjetno dvakrat umrli, saj kongres ni dal nobene pomoči. Čeprav zanimiva razprava, polna trkanja po prsih, zgodovinskih vzporednic in opozarjanja na katastrofo, je bila glede konkretnih posledic povsem nepomembna, saj je Bush že večkrat dejal, da ga kongresno nasprotovanje ne zanima, da je on vrhovni poveljnik v času vojne ter, da bo nadaljeval s svojo strategijo, ki jo je naznanil 10. januarja.

Bush razprave ni spremljal

Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je sporočil, da Bush razprave ni spremljal, ker ima veliko drugega dela, kongresnike pa je opozoril, da se igrajo s porazom. Bush je v petek govoril z iraškim premierjem Nurijem al Malikijem, ki mu je zagotovil, da je bil dosedanji potek varnostnih operacij velik uspeh. Kritiki ameriške administracije pa menijo, da so se teroristi in drugi oboroženci le potuhnili in čakajo, da nevihta mine. Demokrati so opozarjali, da je doslej umrlo že 3100 ameriških vojakov brez vidnega napredka, republikanci pa so trdili, da je treba naprej po Bushevi poti, če ne bodo vse te žrtve zaman.

Nancy Pelosi za resnost

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije je dejala, da je zadeva preveč resna, da bi reciklirali politiko, ki ima le malo možnosti za uspeh in da potrebujejo svežo smer za končanju spopadov in vrnitev vojakov.

Demokratski amandma za onemogočanje povečanja števila vojakov v Iraku

Kongresnik iz Pennsylvanije, demokrat John Murtha je napovedal, da bo k predlogu o izrednem financiranju vojne v Iraku in Afganistanu, za kar Bush želi 100 milijard dolarjev, vložil nekaj amandmajev, ki bodo onemogočili povečanje števila vojakov v skladu z Bushevim načrtom. Republikanci so opozarjali, da to kaže na pravi namen demokratov, namreč, da naj bi želeli odvzeti denar vojakom na fronti.