Senat izglasoval zaupnico Prodiju

Levosredinska vlada premiera Romana Prodija je pridobila zaupanje senata z izglasovanjem podaljšanja mandata italijanske vojske v Afganistanu.

Objavljeno
27. marec 2007 23.34
Italijanski premier Romano Prodi se je medtem sešel z brazilskim levičarskim predsednikom Inacio Lulo da Silvo
Rim - Levosredinska vlada premierja Romana Prodija je pridobila zaupanje italijanskega senata z izglasovanjem podaljšanja mandata italijanske vojske v Afganistanu.

Prodijevi vladi je to uspelo kljub nasprotovanju nekaterih predstavnikov radikalne levice in vladajoče koalicije. Senat je odobril s 180 glasovi ZA podaljšanje italijanske vojaške misije v Afganistanu proti dvema glasovoma. 132 senatorjev se je vzdržalo. Njihovi glasovi v zgornjem domu veljajo kot glasovi „proti“.

Senatorji so s svojo odločitvijo dokončno odobrili vladni dekret, ki opredeljuje dodelitev finančnih sredstev za izvajanje vseh italijanskih misij v tujini. Spodnji dom parlamenta je o tem odločil že pred mesecem dni.

V Afganistanu nasilje ne pojenja, nadaljuje pa se tudi problematika izpustitve zajetega italijanskega talca. Italija ima v Afganistanu trenutno okrog 200 vojakov, ki delujejo predvsem v Kabulu in Heratu. Doslej je vojska doživela manjše nezgode. Siceršnje naraščanje spopadov pa spodbuja zaskrbljenost državljanov o italijanski vojaški navzočnosti v Afganistanu.