Senat proti Bushevi strategiji

Odbor za mednarodno politiko ameriškega senata je potrdil predlog neobvezujoče resolucije,ki nasprotuje povečanju števila ameriških vojakov v Iraku.

Objavljeno
25. januar 2007 07.45
Posodobljeno
25. januar 2007 07.59
Predsednik senatnega odbora za mednarodno politiko, demokrat Jospeh Biden
Washington - Odbor za mednarodno politiko ameriškega senata pod vodstvom demokrata Josepha Bidena iz Delawarea je z 12 glasovi proti 9 potrdil predlog neobvezujoče resolucije. Slednja izraža nasprotovanje povečanju števila ameriških vojakov na terenu v Iraku. Kot navaja resolucija, to ni v nacionalnem interesu ZDA. Povečanje števila ameriških vojakov v Iraku je sicer osrednja usmeritev nove iraške strategije predsednika Georgea Busha.

Proti Bushevi strategiji tudi člani Busheve republikanske stranke

Republikanski senator Richard Lugar iz Indiane je glasoval proti resoluciji z utemeljitvijo, da v njej ne vidi nobenega smisla. Dejal je, da ni prepričan, da bo Busheva strategija uspešna, vendar ne vidi kako lahko resolucija, ki je nezavezujoča in glede katere je Bush že vnaprej dejal, da je ne bo upošteval, prispeva k izboljšanju politike do Iraka.

Analitiki: Demokrati se bodo postavili na stran volilcev

Demokrati jasno ne bodo potrdili, vendar je bo besedah političnih analitkov vse, kar lahko v tem trenutku naredijo, da se postavijo na stran volivcev. Večina Američanov je proti Bushevi politiki, po drugi strani pa tudi proti odvzemu sredstev za nadaljevanje vojne, kar bi bil edini učinkoviti ukrep za pritisk na Busha.

Razprava pred glasovanjem o resoluciji je bila tako le ponavljanje kritik na račun Busheve politike in to le dan potem, ko je predsednik ZDA v govoru o položaju v državi prosil kongres, naj ga podpre pri iraški politiki. Za resolucijo je glasovalo vseh 11 demokratov, ki se jim je kot edini republikanec pridružil Chuck Hagel iz Nebraske.

Slednji je bil tudi najostrejši kritik administracije. Dejal je, da administracija nima nobene strategije, da se igra "pingpong" z ameriškimi življenji in opozoril, da ne gre za fižolčke, ampak prava življenja.

Predsednik odbora Biden je zagotavljal, da ne gre za poskus spraviti Busha v zadrego, ampak da bi ga rešili pred veliko napako. Še pred glasovanjem o resoluciji so različni senatorji podajali svoje lastne predloge, ki pa so bili zavrnjeni. Med drugim predlog republikanca Norma Colemana iz Minnesote, da bi podprli napotitev dodatnih sil v provinco Anbar, ne pa tudi v Bagdad. Eden redkih senatorjev, ki so leta 2002 glasovali proti vojni v Iraku, demokrat Russ Feingold, pa je napovedal, da bo sam kmalu vložil predlog zakona za odvzem sredstev za posredovanje v Iraku.

Nasprotovanje Bushevi novi strategiji je sicer doslej izrazilo že osem republikanskih senatorjev, med njimi Gordon Smith iz Oregona, George Voinovich iz Ohia in Sam Brownback iz Kansasa. Bush je v sredo na televiziji NBC dobil podporo vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Rudyja Giulianija, ki je razložil, da bi bil poraz v Iraku hud poraz v vojni proti terorizmu, zato je potrebno Busha podpreti.

Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama pa je menil, da je nesmiselno pošiljati dodatne vojake v iraško državljansko vojno, ampak bi jih bilo bolj pametno prerazporediti v regiji.
O resoluciji bo celotni senat razpravljal prihodnji teden. Potem ko bo potrjena, bodo o podobni resoluciji glasovali še v predstavniškem domu kongresa. ZDA medtem nameščanje dodatnih ameriških enot v Iraku nemoteno nadaljujejo.