Senatni odbor potrdil predlog zdravstvene reforme

Finančni odbor ameriškega senata je potrdil predlog reforme zdravstvenega sistema. Predlogu je nasprotovalo devet, podprlo pa ga je 14 senatorjev, med njimi kot prva iz vrst republikancev tudi Olympie Snowe.

Objavljeno
14. oktober 2009 12.50
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Finančni odbor ameriškega senata je v torek potrdil predlog reforme zdravstvenega sistema, ki trenutno velja za prednostno nalogo ameriškega predsednika Bracka Obame. Pred omenjenim odborom so svoje predloge potrdili že v štirih drugih kongresnih odborih, preden pa bodo zanj glasovali v senatu, ga mora potrditi še odbor za zdravje.

Ameriški predsednik je odločitev odbora pozdravil in jo označil za »pomembno prelomnico«. »Bližje kot kadarkoli prej smo temu, da izvedemo zdravstveno reformo, toda nismo še tam,« je povedal Obama. »Sedaj ni čas za trepljanje po ramenih,« je dejal in dodal, da je sedaj čas, da se zdravstveni reformi še bolj posvetijo in jo pripeljejo do konca.

Predlogu je sicer nasprotovalo devet, podprlo pa ga je 14 senatorjev, med njimi kot prva iz vrst republikancev tudi Olympie Snowe iz države Maine, ki jo je predsednik Obama po glasovanju še posebej pohvalil. Vseeno je republikanska senatorka poudarila, da trenutna podpora ne pomeni, da bo glasovala tudi za končno različico zakona. Demokrati za uspeh reforme v senatu potrebujejo vse glasove demokratov, podporo dveh neodvisnih senatorjev in en republikanski glas.

Reforma zdravstva, s katero bi se zmanjšali stroški zdravljenja, zavarovanje pa bi postalo dostopnejše za vse Američane, je trenutno prioriteta Obamove notranje politike. Kljub temu, da je pred njim še dolga pot, pa je ameriški predsednik včeraj vseeno slavil majhno zmago, saj je njegov predlog reforme že sedaj prišel mnogo dlje, kot predlog nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona.